Курси НБУ $ 39.60 € 42.44

’ТИХЕ ПОЛЮВАННЯ’ НА... БАЛКОНІ

З власного досвіду переконався, що гливу можна вирощувати навіть у міській квартирі...

З усіх їстівних грибів, які люди навчилися вирощувати, гливу почали культивувати відносно недавно — у 50—60-их роках. В природі цей гриб росте на пеньках, але непогано почувається і на соломі зернових.
З власного досвіду переконався, що гливу можна вирощувати навіть у міській квартирі. Для цього суху чисту солому подрібнюють на звичайній січкарні. Січку напихають у полотняний мішок, зав’язують його і кладуть у ванну. Нагрівають до кипіння велику каструлю води і виливають її на мішок. Через деякий час мішок піднімаємо, аби вода стекла і обливаємо новою порцією гарячої води. Таку процедуру робимо три—чотири рази. В кінці виймаємо січку і перекладаємо її в поліетиленовий мішок. Кожен шар соломи товщиною 20 см пересипаємо подрібненим міцелієм. Мішок зав’язуємо і залишаємо у ванній кімнаті (світло не потрібне). Через декілька тижнів січка обросте пліснявою. Весною мішок можна винести на засклений балкон, розв’язати його.
По всій поверхні мішка треба зробити прорізи для вентиляції і обприскати водою. Через 7—10 днів з’явиться перша хвиля грибів, потім друга, третя. Так що на “тихе полювання” можна буде ходити на балкон. Зазначу, що страви з гливи смачні, особливо салат. Промиті гриби треба варити годину, потім охолодити, нарізати дрібними шматками, перемішати з дрібно посіченою цибулею, додати за смаком сіль, цукор, оцет, олію і трохи майонезу.
Віктор ДЗЮБАК. м. Луцьк.
Telegram Channel