Курси НБУ $ 39.59 € 42.26

СИЛА ВЛАДИ У ВЗАЄМОДІЇ З ГРОМАДОЮ

Волинь в першому кварталі 2004 року: проблеми і здобутки соціально-економічного розвитку

Волинь в першому кварталі 2004 року: проблеми і здобутки соціально-економічного розвитку
У світлі дні Великодніх свят не хочеться думати про матеріальні проблеми. Але разом з тим їх залишилося ще чимало. Усвідомлюю, що значна частина жителів Волині, можливо, й не відчуває себе достатньо матеріально забезпеченими (ніде правди діти, так воно і є), а все ж таки ситуація поступово змінюється на краще. Інше питання, чи влаштовує швидкість цих змін. Спробуємо розібратися з цифрами.
За січень-березень 2004 року темпи приросту обсягів продукції в області до відповідного періоду 2003 року склали понад 44 відсотки, і є одними з найвищих в державі. (Для порівняння: в Рівненській – 12,9 відсотка, Івано-Франківській – 20 відсотків, Житомирській – 27,3 відсотка). Усі галузі забезпечили зростання обсягів. Найбільшого приросту досягнуто в обробній (46,5 відсотка), легкій (53,8 відсотка) промисловості та машинобудуванні (59,0 відсотка). Серед районів найбільший приріст забезпечили: Ратнівський (119,7 відсотка), Шацький (111,3 відсотка), Іваничівський (62,0 відсотка), Рожищенський (65,9 відсотка) і Ківерцівський (30,3 відсотка). Приємно відзначити, що усі міста обласного значення також наростили обсяги продукції.
Досить проблемним поки ще лишається розвиток аграрного сектора Волині. Хоча за січень-березень 2004 року валової сільськогосподарської продукції вироблено на загальну суму 157,0 млн. грн. (це на 2 відсотки більше порівняно з відповідним періодом 2003 року, тоді як в цілому по Україні відповідний показник зменшився на 4,7 відсотка), проте, на жаль, поголів’я великої рогатої худоби продовжує скорочуватись, хоч значно меншими темпами в порівнянні з минулим роком. Як свідчать результати роботи окремих агроформувань Волині, там, де склалися нормальні взаємовідносини між орендодавцями та орендарями, показники господарювання набагато вищі.
Вжито низку організаційних і практичних заходів для покращення фінансово-ресурсного забезпечення сільгосптоваровиробників. Розроблений робочий план на період проведення весняно-польових робіт. Сільськогосподарським підприємствам надано банківських кредитів на суму майже 5 млн. гривень. За оперативними даними станом на 8 квітня 2004 року в господарствах області підживлено озимих 84,8 тис. гектарів, або 45 відсотків до намірів.
На початок квітня потреба товаровиробників у мінеральних добривах забезпечена на 73 відсотки, протруйниках - на 87 відсотків до потреби. Готовність тракторів і ґрунтообробних знарядь складала відповідно 73 і 84 відсотки, сівалок – 81 і культиваторів – 82 відсотки. Показники технічного стану машин дещо вищі минулорічних і дозволяють виконати комплекс сільськогосподарських робіт у кращі строки.
Зрозуміло, що фінанси – це кров економіки. Так, на 1 квітня поточного року до зведеного бюджету області надійшло 95,1 млн. гривень, що на 8,4 млн.грн, або 9,7 відсотка більше проти відповідного періоду 2003 року. Фінансовий результат підприємств області від звичайної діяльності до оподаткування (без малих підприємств, сільгоспвиробників, бюджетних установ) за січень - лютий 2004 року склав 4,9 млн. грн. прибутку. Приємно, що більше половини підприємств одержали прибутки, але ми чудово розуміємо, що цього замало.
Хоча й повільно, але зростає середня заробітна плата штатних працівників, яка за лютий 2004 року склала 347,08 гривні, або на 4,3 відсотка більше проти лютого 2003 року. Сума заборгованості із виплати заробітної плати протягом січня - лютого зменшилась на 3 відсотки і станом на 1 березня поточного року становила 16 млн.гривень. Усвідомлюємо, що ріст заробітної плати – одне з пріоритетних завдань сьогодення, адже такі темпи її росту не влаштовують ні людей, ні владу.
Така ситуація із заробітною платою безпосередньо впливає на споживчий ринок Волині. У січні-березні 2004 року населенню області через організований ринок реалізовано товарів на суму 262,9 млн. гривень, що більше проти відповідного періоду 2003 року у порівняльних цінах на 23 відсотки. При цьому середньомісячний товарообіг у розрахунку на одного жителя краю склав 83,57 гривні. Вищий середньообласного цей показник у Любомльському та Володимир-Волинському районах, містах Луцьку та Ковелі. Найменшим він залишається в Іваничівському, Турійському та Локачинському районах.
Як бачимо, є здобутки, є й прорахунки. Зазначу, що за темпами приросту обсягів продукції в області до відповідного періоду 2003 Волинь посіла третє місце по Україні і четверте - за рівнем виробництва валової сільськогосподарської продукції. Разом з тим, керівництво обласної державної адміністрації розуміє, що заспокоюватися на досягнутому не слід, адже забезпечити стале зростання добробуту людей можна лише завдяки спільним зусиллям та за корисної взаємодії влади і громадськості.
Володимир ПАНЧИШИН, заслужений економіст України, перший заступник голови облдержадміністрації.
Telegram Channel