Курси НБУ $ 39.60 € 42.28

СВЯТЕ ПИСЬМО ЗАЛИШИТЬСЯ В УКРАЇНІ

Три старовинні Біблії, які 15 квітня намагалась вивезти в Німеччину громадянка України, виявили і вилучили працівники Ягодинської митниці...

— Три старовинні Біблії, які 15 квітня намагалась вивезти в Німеччину громадянка України, виявили і вилучили працівники Ягодинської митниці, — розповідає старший інспектор по зв’язках з громадськістю та ЗМІ Ягодинської митниці Світлана Федонюк. — Раритетні книги були складені в поліетиленовий пакет, що лежав на передньому сидінні мікроавтобуса “Мерседес”. Родина з семи чоловік, яка має німецьке коріння, виїжджала на історичну батьківщину. Це і спонукало інспектора митниці ретельно оглянути транспортний засіб, адже в декларації не було й згадки про цінні речі.
Три старовинні лютеранські Біблії, дві з яких видані в 1896 році, а одна в 1908, належали найстаршій жінці в родині, яка останнім часом мешкала в західноукраїнському місті Кузнєцовську. Книги в чудовому стані і добре збережені, їх друк німецькою мовою понад століття тому був дозволений цензурою Російської імперії і погоджений Московською Євангелістською Лютеранською Консисторією.
Під час складання протоколу про порушення митних правил, згідно із статтею 340 Митного кодексу України (недекларування), жінка пояснила: “Я не вказала Біблії в декларації, бо, на мою думку, книги не представляють жодної цінності, це лише духовний спадок від моєї бабусі”. Яка насправді історико-культурна цінність та реальна вартість раритетних видань — встановлять найближчим часом експерти.
Telegram Channel