Курси НБУ $ 39.60 € 42.44

ЧОМУ НАВЕСНІ ЛЮДИ ЗЛІ?

Весна — не тільки пора пробудження і оновлення, а й час загострення вже набутих і прояву нових психоневрологічних розладів...

Весна — не тільки пора пробудження і оновлення, а й час загострення вже набутих і прояву нових психоневрологічних розладів. Частішають неврастенії, депресії, багатьох мучить почуття тривоги, турбують психосоматичні розлади. Це пов’язано з післязимовим виснаженням організму, нестачею вітамінів та мікроелементів, зниженням імунних сил організму. Даються взнаки і специфічні метеоумови нашого краю.
Ускладнюють становище і соціальні проблеми, люди почуваються незахищеними, страждають від того, що не можуть повноцінно самореалізуватись. Іноді до цього додається ще й прикре нерозуміння близьких, самотність, драматичні життєві ситуації.
На жаль, не всі розуміють, що функціональні розлади психіки, які спричиняють внутрішній дискомфорт, виснажують людину, вимагають кваліфікованої допомоги психотерапевта. Багато хто соромиться, боїться звертатися за допомогою. Люди терплять від розладів сну, пригніченості, невпевності у собі, настирливих важких думок. До цього додаються ще й вегетативні порушення: відсутність апетиту, підвищення серцебиття, біль у ділянці серця, відчуття ознобу.
Не варто замикатися зі своїми проблемами, залишатися в полоні безнадії і страху. В арсеналі лікарів-психотерапевтів є багато методик лікування. При істеричному неврозі добрий ефект дають сеанси гіпнотерапії. При неврастенії і неврозі рекомендовано освоєння прийомів аутогенного тренування. При депресіях добре допомагають психотерапевтичні бесіди з хворим. У Луцьку при всіх міських поліклініках працюють кабінети психотерапії. Отож, не зволікайте, звертайтесь на початкових стадіях захворювання.
Ірина ВОЗНЮК, лікар-психотерапевт Луцької міської поліклініки № 2.
Telegram Channel