«Кілька років тому купила на базарі маленький саджанець магонії падуболистої. Тепер він розрісся і вкрився гронами синіх ягід. Якось їх взяв у рот мій п’ятирічний онук. Я злякалася і попросила виплюнути. А сусідка каже, що вони їстівні ще й корисні. Це правда?»...
«Кілька років тому купила на базарі маленький саджанець магонії падуболистої. Тепер він розрісся і вкрився гронами синіх ягід. Якось їх взяв у рот мій п’ятирічний онук. Я злякалася і попросила виплюнути. А сусідка каже, що вони їстівні ще й корисні. Це правда?». Ольга МУСІЙЧУК, м. Володимир-Волинський.
Правда. Вважаючи магонію декоративним кущем, не всі знають, що її ягоди їстівні. Вони мають приємний кисло–солодкий присмак і містять велику кількість вітаміну С. Можуть бути відмінною сировиною для вина, варення, киселю. Свої корисні властивості й смак плоди магонії зберігають протягом 4 — 5 місяців. Тому на Новий рік чи Різдво можна створити святкові композиції зі сосни та гілочок цього куща. Якщо ж при цьому ви захочете ще й розмножити магонію, поставте її гілочки у банки з водою (кожну — окремо) на прохолодне й світле підвіконня. Через кілька місяців на деяких із них з’являться корінці, які весною можна висадити одразу на постійне місце. Рослини непогано почувають себе як на сонці, так і у напівтіні.