«Як є хліба край, то і під вербою рай», – кажуть у нашому народі.
Приготуйте вдома картопляний… хліб
Ароматний буханець обов’язково сподобається вам з першого разу і ви будете пекти його регулярно
Текстура хлібної м’якушки виходить настільки приємна і шовкова, що завжди хочеться відрізати ще шматочок. Готується хліб неймовірно просто з дріжджового картопляного тіста. Ще він має чудову властивість залишатися свіжим і м’яким кілька днів.
Інгредієнти:
- 550 – 600 г пшеничного борошна;
- 20 г свіжих пресованих дріжджів;
- 200 мл теплого картопляного відвару;
- 200 г вареної картоплі;
- 1 сире яйце;
- 50 – 60 мл олії;
- 1 ч. ложка цукру;
- 1/2 ложки солі.
Такий хліб має чудову властивість залишатися свіжим і м’яким кілька днів.
Приготування:
1. Остиглу картоплю зі 120 мл теплого картопляного відвару, яйцем і сіллю подрібнюємо блендером до одноманітного стану.
2. Свіжі дріжджі розпускаємо в рідині, що залишилася, разом із цукром і залишаємо хвилин на 10 – 15 до активації та підняття пінної пухнастої дріжджової шапочки.
3. Потім все з’єднуємо і частинами підсипаємо просіяне борошно, замішуючи при цьому гладке дріжджове тісто не менше 7 – 10 хвилин. Воно повинно вийти гладким, однорідним, ніжним і м’яким (не забивайте його зайвим борошном).
4. У самому кінці додаємо олію.
5. Покласти в миску, накриваємо харчовою плівкою і ставимо в тепле місце для вистоювання на 1 годину.
6. Після того, як наше дріжджове тісто підійшло і збільшилося у два – три рази, обминаємо його і викладаємо у змащену маслом круглу роз’ємну форму.
7. Формуємо хліб у вигляді товстого коржа, накриваємо чистим рушником і даємо підійти в теплому місці хвилин 40 – 50 до хорошого підняття.
8. Потім випікаємо смачний домашній хліб в попередньо розігрітій до 180 –190 градусів духовці близько 45 – 55 хвилин до повної готовності та красивої рум’яності.
9. Перед подачею і нарізкою обов’язково даємо йому охолонути на решітці.
Нехай смакує!
Галина ГОНОРОВА, zyttia.org.
Зараз читають: Юрій ЛУЦЕНКО: «Нас здають, як здали Сталіну Прибалтику та Польщу».
