
Хмари сарани – такі реалії сьогодні у багатьох місцях на півдні України.
«Один рій сарани може спожити стільки ж їжі за день, скільки 35 000 людей»
Про це повідомив головний державний фітосанітарний інспектор України, заступник голови Держпродспоживслужби Вадим Чайковський
Протягом останніх тижнів південь України (Херсонську, Запорізьку і Одеську області) заполонив небезпечний для врожаю шкідник – сарана. Через посуху вона швидко розмножується. Фермери та господарі у відчаї, адже вона не тільки знищує городину, а й чимало шкоди завдає посівам соняшника, під загрозою також кукурудза та злакові культури…
– Що ж стало причиною поширення сарани, адже у мережі читаю версії, що її могли «завезти окупанти»? – запитала кореспондентка «Фактів» Вадима Чайковського.
– Ні, ніхто не завозив її. Виникли сприятливі погодні умови для шкідника –висока температура повітря, тривала посуха та постійні військові дії, які ведуться на території областей. Також маємо збільшення площ – зокрема через катастрофу на Каховській ГЕС. Додатковий фактор – занедбані землі поблизу зони бойових дій.
– Які наслідки нині для сільського господарства?
– На щастя, промислові посіви наразі не зазнали суттєвих втрат. Основне джерело живлення сарани – очерет та дикорослі трави.
– Чи були такі ж масштабні випадки раніше?
– Так, подібні випадки масового поширення сарани вже траплялися в минулому. Наведу кілька прикладів. 1958 рік – в Україні зафіксовано значне поширення сарани, зокрема в південних регіонах, таких як Херсонська та Запорізька області. Врожай був частково знищений, і залучались військові для боротьби з нашестям.
2001−2004 роки – спостерігалося зростання чисельності саранових в окремих південних районах України, однак ситуація не досягла критичного рівня. Тоді застосовували як авіаобробки, так і наземні засоби. 2010−2011 роки – у степових зонах Одеської, Миколаївської та Дніпропетровської областей відзначено осередки мігруючої сарани. Завдяки вчасному реагуванню, масових уражень вдалося уникнути.
Не варто використовувати токсичні хімічні препарати. Від них потім страждають не тільки шкідники, але й корисні комахи і птахи.
2023 рік – уже спостерігалися передумови до збільшення чисельності саранових у Запорізькій, Херсонській та частково Донецькій областях, проте масштаб був менший за поточний.
2024 рік – на території Слобожанської селищної ради Чугуївського району Харківської області було запроваджено особливий режим захисту рослин на площі приблизно 100 га: (територія золовідвалу Зміївської ТЕС ПАТ «Центренерго»). Застосовували як авіаобробки, так і наземні засоби. Спеціалізованими підприємствами було проведено ліквідаційні та локалізаційні заходи на площі 342 гектарів.
– Яку шкоду несе сарана?
– Це в першу чергу знищення сільськогосподарських культур. Сарана поїдає зернові (пшеницю, ячмінь, кукурудзу), бобові (сою, горох), овочі (картоплю, томати, капусту), соняшник та інші технічні культури. Уявіть собі, один рій сарани може споживати стільки ж їжі за день, скільки 35 000 людей. Також комаха призводить до пошкодження природної рослинності та пасовищ. І це економічні збитки.
– Як упередити такі епізоди у майбутньому?
– Система захисту повинна розпочинатися з профілактичних заходів, а саме з проведення обстеження місць резервації. Враховуючи, що більшість саранових живе й розмножується на цілинних занедбаних угіддях, пустирищах, найефективнішими заходами восени є дискування, боронування або оранка всієї площі залежно від характеру її використання. Не варто використовувати токсичні хімічні препарати. Від них потім страждають не тільки шкідники, але й корисні комахи і птахи. Останні, до речі, сараною харчуються.
Чи кусається сарана?
Сарана не кусається! Комаха споживає виключно рослинну їжу і людини вона не кусає, на відміну від свого побратима коника. У сарани гризучий ротовий апарат, призначений для відкушування і перемелювання твердої їжі. Вкусити або вжалити вона не може.
Максимум, на що здатна сарана при контакті з людиною — це «вщипнути» потужними щелепами, але це швидше схоже на легкий щипок і не становить жодної загрози.
Чи можна її їсти?
Звичайна сарана не отруйна для людини. До того ж вчені довели, що сарана – дуже поживний продукт. Вона може замінити м’ясо, а також містить мало жиру і багато вітамінів. У багатьох країнах сарану їдять як делікатес.
До речі, у Запоріжжі під час нашестя сарани місцеві жителі почали продавати її як живий або сушений корм за ціною від 9 до 15 гривень за штуку. Сарану використовують для годування рептилій, риболовлі та навіть як білкову добавку і вона вже стала товаром із попитом.
Вікторія МИКИТЮК, fakty.ua
Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно! Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу Волинь ЗМІ
Читайте також: У Луцьку лікарі виходили дівчинку, яка народилася вагою 550 грамів.
