Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
А МИ ВЖЕ ПОСМАКУВАЛИ МОЛОКОМ ВІД «ЗАБОРОНЕНИХ» КОРІВОК ДЖЕРСІ!

Волинь-нова

А МИ ВЖЕ ПОСМАКУВАЛИ МОЛОКОМ ВІД «ЗАБОРОНЕНИХ» КОРІВОК ДЖЕРСІ!

Наші читачі вже знають пригоди телят джерсі, яких через маніпуляції заступника голови Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України Віталія Башинського ніяк не могли імпортувати в Україну...

Наші читачі вже знають пригоди телят джерсі, яких через маніпуляції заступника голови Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України Віталія Башинського ніяк не могли імпортувати в Україну... Лише після зняття з посади «ветеринара Януковича» волинський фермер Олександр Волинець таки зміг ввезти худобу. За цей час вони підросли і стали нетелями. А двоє з них привели телят. Отож їдемо в Уляники Рожищенського району, у фермерське господарство «Стельмащук»


Сергій НАУМУК


За чотири роки, відколи воно створене, тут спорудили конюшню, розчистили ставок, діють зерносклад і тракторна бригада. Не в останню чергу тому, що Олександр Волинець разом із синами Андрієм та Олександром господарює на батьківській землі. Колись там був хутір, де жив його дід по матері. Хата, на жаль, не збереглася — на цьому місці зараз височіє так званий будинок фермера. На першому поверсі будуть виробничі приміщення та лабораторія. На другому — ресторан, а на третьому — кімнати для гостей. Поруч росте величезна груша. Старе дерево ніхто не збирається рубати, бо його посадила мама Олександра Петровича.
— Восени орали землю. Син Андрій був на тракторі. Я дивився-дивився, а тоді махнув рукою, щоб зупинився, — розповідає Олександр Петрович. — Він вийшов, а я обняв його і кажу: «Сину, якби дід бачив тебе, як ти господарюєш, ото вже гордився б». Мені підкотився клубок до горла, і його теж, бачу, на сльозу пробило.
Йдемо на ферму. Там утримують суффолківських овець, кіз, коней та корів джерсі. У першому загоні хрумає овес кобила з лошатком. Навпроти — троє теляток: два гнідих, одне чорне. Запитую, чи бувають джерсі чорної масті. Господар відповідає ствердно. Мовляв, одна корова трохи темнішої масті і саме вона привела чорне теля. Тож ми вже скуштували свіжого молока від корів джерсі, яке за смаком мені трохи нагадало козине. Воно дуже жирне (до 8 відсотків жиру). Із нього та ще з козиного й овечого молока Олександр Волинець хоче виготовляти сири.
За задумом це має бути продукція ручної роботи. У її виготовленні зможуть узяти участь і гості. Адже один із майбутніх напрямів діяльності фермерського господарства — агротуризм. І для цього є усі передумови. Будинок фермера розташований за селом, поруч жодного шкідливого виробництва. Для любителів рибної ловлі є ставок. Охочі прогулятися верхи можуть осідлати кількох коней. А нещодавно ФГ «Стельмащук» поповнилося... тачанкою. Стару, ще польського виробництва коляску на базарі в одному із сіл запримітив бригадир Володимир Бачинський. Каже, що за завданням Олександра Волинця кілька разів їздив торгуватися з власником. І таки купив коляску. Затим майстер відреставрував її, у Польщі прикупили спеціальні колеса. Відтак коляска, чи як її ще називають працівники господарства — карета, готова для туристів.
Але на виробництві сиру з молока корів джерсі Волинець не збирається зупинятися. Окрім того, він виношує ідею створити агропарк «Гуляники». Для цього вже взяв в оренду 78 гектарів поблизу села Уляники. За задумом на цій території мають розташуватися павільйони сільгосптехніки, демонстраційні ділянки зернових, овочевих та технічних культур. А ще теплиці, ділянки для квітів, сад на 8 гектарів та пасовище на 27 гектарів. Доповнить усе готельно-ресторанний комплекс, адміністративна зона та рекреаційна територія. Тобто це має бути величезний майданчик для торгівлі й обміну досвідом. Покупці зможуть оглянути товар. Звісно, не обійдеться і без тваринництва: в агропарку заплановано 15 міні-ферм по 50 голів худоби.
— Подібні заходи на кшталт агровиставок мій батько та дядько організовували ще в 1960-х роках біля «Зеленого гаю», — розповідає Олександр Петрович. — Туди на тиждень з’їжджалися агрономи, бригадири, фахівці й обмінювалися досвідом.
Звичайно, це все робили на районному рівні. А от запланований агропарк має стати міжнародним майданчиком для обміну досвідом і технологіями. Ясна річ, для реалізації задуму потрібні чималі кошти. За попередніми підрахунками, йдеться про 175 мільйонів євро. Тому одне з найголовніших завдань — пошук інвесторів. Олександр Волинець розповів, що ідея волинського агропарку «Гуляники» вже прозвучала на виставці в місті Атланта у США. 

На фото: Олександр Волинець кохається у конях і коровах джерсі.
Telegram Channel