Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
«Ви бачили руки Верняєва у мозолях? Ось у мене майже такі ж»

Волинь-нова

«Ви бачили руки Верняєва у мозолях? Ось у мене майже такі ж»

30-річний Юрій Чебан приніс Україні друге золото на ХХХІ літніх Іграх в Бразилії з олімпійським рекордом

Петро ПАС


Хоча і попереднє досягнення також належить йому, адже 4 роки тому наш спортсмен тріумфував і в Лондоні. А оскільки ця дисципліна включена до програми Ігор лише з 2012 року, то дворазовий олімпійський чемпіон Юрій Чебан є єдиним спортсменом в історії Олімпіад, який вигравав змагання на дистанції 200 метрів серед каноїстів-одинаків. Тепер свою двохсотметрівку каноїсти сміливо можуть перейменовувати в Чебанівку!


Але ж якою великою кров’ю далися Юрію ці рекордні 39,279 секунди! Справа в тому, що Чебана спочатку не допустили до фіналу через помилку системи, але після перегляду правил йому таки дозволили брати участь у вирішальному запливі, де його каное із намальованими на борту козаками залишило всіх за своєю спиною.












Є олімпійський рекорд!



 



«Це перемога над перемогами у кінці моєї спортивної кар’єри».



Юрію, після такого конфузу у вас набралося більше злості чи ви просто таким результатом приспали пильність суперників на фінал? Бо навіть букмекери не вірили у вашу перемогу, приймаючи ставки 1 до 17…


– Багато хто розслабляється після півфіналу. А я навпаки – був заведений на вирішальний заплив, як ніколи. Тим паче, що у півфіналі не міг усього продемонструвати через травму шиї. Відчував, що на вирішальний заплив зможу добавити. І коли дізнався, що все ж справедливість восторжествувала і я буду виступати у фіналі, у мене відкрилось друге дихання.


У вас на каное намальовані козаки, булава. Хто автор цього шедевру?


– У мене був дуже великий вибір, чим розмалювати човен. Але я подумав, навіщо мені золоті рибки, акули? У мене є шикарна, красива країна, хочу пофарбувати човен у національні кольори. На задньому плані: козаки скачуть у пшеничному полі, і Україна. Ідея належить мені і моїй дівчині Катерині, а втілити її у життя допоміг директор польської компанії «Пластікс» Річард Серюга.


Що ви скажете про свою нинішню медаль?


О... Це перемога над перемогами у кінці моєї спортивної кар’єри (Юрій є ще бронзовим призером Олімпіади-2008 на дистанції 500 м. — Авт.). Нинішня медаль затьмарила усі попередні нагороди, бо якою титанічною працею вона мені далась... Ви бачили руки Верняєва (олімпійський чемпіон-2016 у вправах на паралельних брусах Ред.) у мозолях? Ось у мене майже такі ж!



 


Відео золотого запливу Юрія Чебана в Ріо:



 


НАЙКРАЩІ РЕЗУЛЬТАТИ УКРАЇНЦІВ НА ВЕЧІР 19 СЕРПНЯ:


«Золото» – Олег Верняєв (спортивна гімнастика, паралельні бруси)


«Золото» – Юрій Чебан (веслування, каное-одиночка, 200 м)


«Срібло»Сергій Куліш (стрільба з пневматичної гвинтівки, 10 м)


«Срібло»Олег Верняєв (спортивна гімнастика, багатоборство)


«Срібло» – Ольга Харлан, Аліна Комащук, Олена Кравацька, Олена Вороніна (жіноча збірна України з фехтування на шаблях)


«Срібло» Жан Беленюк (греко-римська боротьба, до 85 кг)


«Бронза»Ольга Харлан (фехтування, шабля)


«Бронза» – Богдан Бондаренко (стрибки у висоту)


4 місце – Дарина Верхогляд, Олена Буряк, Анастасія Коженкова, Євгенія Німченко (жіноча збірна України з академічного веслування)


4 місцеМикола Мільчев (стрільба, скіт)


4 місце – Дмитро Карюченко, Максим Хворост, Богдан Нікішин, Анатолій Герей (чоловіча збірна України з фехтування на шпагах)


4 місце – Інна Грищук і Анастасія Тодорова (байдарка двійка, 500 м)


4 місце – Ганна Волошина і Лоліта Ананасова (синхронне плавання, дует)


4 місце – Андрій Проценко (стрибки у висоту)


 


 


 


 

Telegram Channel