«НАШІ ПОМІДОРИ БЕЗ ХІМІЇ, БО НЕ ХОЧЕМО ТРУЇТИ САМІ СЕБЕ»
Біля ящиків із величенькими томатами Тетяни Вощини (на фото) завше юрмляться покупці...
Біля ящиків із величенькими томатами Тетяни Вощини (на фото) завше юрмляться покупці. За кілька років ратнівчани переконалися, що продукція з родинних теплиць Вощин безпечна навіть для малюків. Адже молоді господарі не обробляють грядки хімічними препаратами. Користуються винятково бовтанкою з води, кисляку та йоду
Оксана КУЦИК
– Якщо обприскувати гербіцидами, це призведе до зниження врожайності на 30%. Та й для чого труїти самих себе? Воно нікуди звідси не дівається, а коли працюємо у теплицях, то цим же й дихаємо, — каже Тетяна Михайлівна. Вона з чоловіком і двома дітьми переїхали на Волинь із Дніпропетровщини у 2011 році. Рішення далося непросто. Річ у тім, що Тетяна та молодший син мали алергію на амброзію. Мучилися страшно, тому після чергового нападу продали майно та переселилися на батьківщину Тетяни. — Я з 16 років жила у Нікопольському районі. Там здобула освіту, влаштувалася на роботу, вийшла заміж. Працювали з чоловіком на державних роботах, отримували мізерні зарплати. А моя колега вирощувала помідори, мала непогані прибутки. Ми з Євгеном теж вирішили ризикнути, — пригадує Тетяна. У перший рік Вощини посадили 1300 кущів. Місячна зарплата тоді була 110 гривень, а на помідорах за сезон заробили 13 тисяч! Агротехніку вивчали років п’ять, не соромилися розпитувати, радитися, консультуватися. — Коли їхали на Волинь, металеві каркаси теплиць забрали з собою, — каже Тетяна. — Їх чоловік майстрував власноруч, а продали б за безцінь. Після приїзду на Ратнівщину у молодої жінки почалася депресія. Бо проміняли добротний будинок з вигодами на стареньку хатину. Щоб у голову не лізли дурні думки, взялися облаштовувати теплиці. Добре, що місця на обійсті не бракувало. — На Сході збирали з куща 6 кілограмів помідорів, на Волині — три. Тут менше сонця: на Дніпропетровщині плівку на теплицях міняли раз на два роки, а тут вона служить чотири. Сорти ті ж самі — Анталія та Біг Біф. Насіння купуємо лише у Києві, — розповідає Тетяна. Відпочивають Вощини хіба взимку. Хоча вже у лютому висівають насіння на розсаду. У відкритий грунт принципово не висаджують — після першого ж дощу рослини чорніють і гинуть. Щоб томати дали щедрий врожай, Тетяна радить: як тільки з’явиться зав’язь, щотижня відщипувати по три листки з куща. А коли плоди почнуть наливатися, листя обскубати по–максимуму. Інакше плоди не почервоніють. Цьогоріч Вощини вирощують 3100 кущів томатів на 9 сотках. Рецепт бовтанки не тримають у секреті: на відро води беруть 2—3 л сироватки і 9 крапель йоду (не більше і не менше). Півтора місяця обприскують кущі через день, зараз — двічі на тиждень. Тим, хто вирощує помідори на відкритому грунті, Вощини нагадують: томати люблять простір. Коли кущі розростуться, їм треба багато місця. Бо іноді господині садять між помідорами огірки, зелень. Томатні консервації — улюблені в цій працьовитій родині. Особливих секретів приготування соку, кетчупу чи соусу у Тетяни нема. З помідорів слід зняти шкірку, змолоти чи подрібнити у блендері. Приправити сіллю, перцем і варити до потрібної густоти. Найменше — дві години — і можна закатувати.