Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
І волиняни здобули «золото» в Ріо! (відео)

Волинь-нова

І волиняни здобули «золото» в Ріо! (відео)

Бразильські Ігри стали рекордними для наших спортсменів з обмеженими можливостями, адже вони вибороли 117 нагород: 41 золоту, 37 срібних і 39 бронзових медалей!

Петро ПАС


Приємно, що є в цьому доробку і волинське «золото». Наші земляки — форвард Віталій Романчук із Ковеля і старший тренер із Луцька Юрій Тимофєєв стали паралімпійськими чемпіонами з футболу (з наслідками ДЦП)! На шляху до «золота» українці по черзі змели усіх суперників: Ірландію — 6:0 (ковельчанин Віталій Романчук забив перший гол «синьо-жовтих» на Іграх), Велику Британію — 2:1, Бразилію — 2:1, у півфіналі — Нідерланди — 4:0 та у фіналі — Іран — 2:1 (волинянин віддав гольовий пас Артему Красильнікову на «золотий гол»). Відео матчу можна переглянути за цим посиланням –  https://www.youtube.com/watch?v=xCwauIjZiOU :



Зі 117 здобутих українцями медалей найбільше нашу скарбничку поповнив харків’янин Максим Крипак, який у плаванні виборов 5 золотих та 3 срібні нагороди. Максим побив рекорд колеги по плаванню Віктора Смирнова, який у 2004 році виловив 5 золотих, 1 срібну та 1 бронзову медалі.


Ще по 8 нагород везуть із Ріо дніпровець Денис Дубров (3 золоті, 3 срібні та 2 бронзові) і полтавчанин Євген Богодайко (3 золоті, 3 срібні та 2 бронзові).


 



21-річний харківський плавець Максим Крипак виборов на дебютній для себе Паралімпіаді-2016 аж 8 нагород: 5 золотих та 3 срібні медалі!



Найкраща серед жінок — «золота рибка» з Херсонщини Єлизавета Мерешко, яка виборола 4 золоті та 1 бронзову медалі. Плавчиня-дніпрянка Анна Стеценко — друга серед жінок: 3 золоті та 1 срібна нагороди.


Відзначимо і Рівненську паралімпійську школу дзюдо, яка довела, що є однією з найсильніших на планеті, адже її спортсмени 5 разів піднімалися на п’єдестал: срібний — Олександр Назаренко та Ірина Гусева, бронзовий — Олександр Косінов, Юлія Галінська та Давид Хорава. Ще одне «срібло» — 6-ту медаль для рівнян — принесла плавчиня Ярина Матло.


Отож, в українських паралімпійців у Бразилії — 41 золота, 37 срібних і 39 бронзових медалей! Неймовірний успіх! Особливо у порівнянні зі здоровими спортсменами, які на нещодавній Олімпіаді в Ріо-де-Жанейро вибороли лише 2 золоті, 5 срібних і 4 бронзові нагороди (усіх — 11) і посіли 31-е місце у загальнокомандному заліку.




А ще на цьому фоні в очі впадає грошова дискримінація від нашої держави, адже за «золото» здоровому спортсмену платять 126 000 доларів (паралімпійцю більш як утричі менше — 40 000 доларів), за «срібло» — 80000 (паралімпійцю — 26 000), за «бронзу» — 55 000 (паралімпійцю — 18 000). Тому закликаємо вас проголосувати на сайті Президента за петицію, яка пропонує зрівняти призові виплати українським медалістам. Звісно, у сторону збільшення для спортсменів із обмеженими можливостями.


Слава українським героям Ріо!


На фото: Збірна України: «We are the champions!» Віталій Романчук: «Я знаю смак цієї медалі!»

Telegram Channel