
На насіння закладають позеленілу бульбу
Щоб мати її до нового врожаю, слід завчасу подбати про правильне зберігання
Правило №1. Насіннєву і продуктову картоплю складають окремо, найкраще — у дерев’яні ящики. Ідеальна температура — 5–6°С тепла при закладанні, потім може знижуватись до +1–2°С. Вологість повітря — не нижче 85%.
Правило №2. Бульбу закладають у попередньо підготовлений підвал: очищений від залишків урожаю минулих років, побілений і продезінфікований.
Правило №3. Картоплю для зберігання гарно просушують і відбирають зіпсовану. До речі, позеленілі бульби краще зберігаються, їх не зачіпають шкідники. Насіннєву картоплю треба потримати під прямим сонячним промінням протягом десяти днів.
Правило №4. Пам’ятайте, що ранні сорти зберігаються гірше, ніж пізні. Тому ящики з такою бульбою ставлять у прохолоднішому місці, щоб вона завчасно не попаростилася.
Правило №5. Насіннєву картоплю перед зберіганням не можна посипати попелом, щоб не попекти вічка. Бульби на насіння відбирайте ретельно, адже від якості посадкового матеріалу залежить урожай.
Бульбу закладають у попередньо підготовлений підвал: очищений від залишків урожаю минулих років, побілений і продезінфікований.
Порада №6. Поверх картоплі, яку закладають на зберігання, можна засипати столові буряки та інші коренеплоди. Вони забиратимуть зайву вологу.
Порада №7. Щоб на картоплю не падали краплі води зі стелі, змайструйте підвісний дашок із поліетиленової плівки.
Порада №8. Не закладайте на зберігання у тепле сире приміщення переохолоджену бульбу. Волога призведе до її загнивання.
