Курси НБУ $ 39.67 € 42.52

З ПІСНЯМИ У РІДНЕ СЕЛО

Жителі поліського села Мала Глуша, що в Любешівському районі, гордяться своєю землячкою, тепер — киянкою, поетесою, композитором і співачкою Ганною Півньовою

Жителі поліського села Мала Глуша, що в Любешівському районі, гордяться своєю землячкою, тепер — киянкою, поетесою, композитором і співачкою Ганною Півньовою
Просторий зал будинку культури села Мала Глуша був переповнений. Своїх дорогих гостей — талановиту землячку Ганну Півньову (Маковську) із зірками естради — присутні вітали стоячи. Їх приїзд став можливим завдяки спонсорській допомозі міжнародного громадського об’єднання «Волинське братство», що діє в Києві, членом якого Ганна Півньова є з перших днів створення. Це був не просто концерт Ганни Півньової, а презентація її першого творчого альбому «Заквітчую піснями Україну», в якому записано більше двадцяти пісень. Усього ж на рахунку Ганни їх вже близько сорока.
Розпочала гостя свій концерт піснею «Спомин про Волинь», яку зал зустрів бурхливими оплесками. Й не дивно. Її голос — унікальний. А мелодія чиста-чиста, мов поліські озерні плеса. Слова пісні — про рідне село, батьківський поріг, про милий і незабутній поліський куточок.
Відтак слово взяв ведучий концерту, заслужений артист України Іван Красовський. Він зробив своєрідний екскурс у минуле. Нагадав присутнім, що у прекрасного подружжя Олександри і Марії Маковських народилося аж дев’ятеро дітей. Ганнулька, як її називали у сім’ї, була шостою. Закінчила середню школу на «відмінно», як, до речі, й усі інші брати та сестри. Потім вступила до Запорізького медінституту і у вісімдесятому закінчила його з відзнакою. Направлення на роботу отримала в Київ. Відтоді й працює там аптекарем. Недавно, беручи участь у міському конкурсі аптекарів, виборола друге місце.
Зрештою, була відзначена й за вагомий внесок у розвиток культури та самодіяльного мистецтва Києва. З рук мера міста Олександра Омельченка в квітні цього року отримала Почесну грамоту, нагрудний знак та іменний годинник.
Увесь свій вільний час вона віддає творчості. Чи мріяла коли-небудь стати поетом, композитором та ще й співачкою? Каже, що ні. У художній самодіяльності брала школяркою участь, але в основному як читець. Виходити на сцену в якості співачки не доводилось, хоч вся її родина співуча і надзвичайно обдарована. Талант писати вірші та ще й творити до них музику прокинувся несподівано і раптово.
Сім років тому тяжко захворіла її мати. Коли приїхала в Малу Глушу, пішла в церкву. Крім здоров’я для рідної неньки більше нічого в Бога не просила. Але тоді, обводячи поглядом храм, під його куполом в якусь мить побачила щось схоже на сяйво.
— Воно, — пригадувала Ганна, — ніби опромінило мою душу. Все в мені перевернулось. Я вийшла з храму з відчуттям неймовірної радості і благодаті Божої. Після того й виникло жагуче бажання висловлювати свої думки, викладати їх на папері віршами.
Зі своїми піснями носилась довго. Доти, доки не зустріла Ірину Якубовську — керівника народного вокального ансамблю «Молодички», заслуженого працівника культури України. Про неї Ганна говорила тепло і щиро, із захопленням і великою любов’ю, як про чудового хормейстера, фахівця і добру людину, яка у важку годину і вивела у світ творчості.
— Ганна надзвичайно працелюбна, як бджілка. У неї такі теми народжуються, що навіть професійні композитори по доброму їй заздрять, — каже заслужений артист України Іван Красовський.
Коли Ганна Півньова виконувала одну із своїх перших пісень, присвячених уже покійній неньці — «Материнський хліб», — то, без перебільшення, зал просльозився — настільки теплі і ніжні у ній слова, настільки гармонійна музика.
Із захопленням слухали односельчани й інші пісні своєї талановитої землячки. Присвячувала пані Ганна їх і батькові — Олександру Федоровичу, якому, до речі, у червні виповниться вісімдесят два роки, і великим родинам Рудецьких та Котюгів, і улюбленій дядині Єфросинії Котюзі, а також племінникам.
Радував своїм високим професіоналізмом народний вокальний ансамбль «Молодички». Кілька пісень Ганни Півньової виконала заслужений працівник культури України Ірина Якубовська.
Зал час від часу вибухав сміхом, коли виходила на сцену і читала гуморески лауреат всеукраїнських конкурсів Тамара Солодуха. Надзвичайно сподобались слухачам і виступи заслужених артистів України Івана Красовського та Віктора Кавуна, які теж виконали ряд пісень, і в основному на слова та музику своєї колеги Ганни Півньової.
На завершення концерту Ганна Півньова виконала свою пісню «Україно — молитво моя». Її підхопили слухачі. Більше трьох годин тривало це воістину дивовижне дійство. Воно перетворилось у справжнє свято. А для Ганни Олександрівни виступ на сцені рідного села вилився у своєрідний творчий звіт перед земляками. Відтепер такі концерти мають стати традиційними.
Побували артисти з Києва і в селі Куликовичі Маневицького району, звідки родом ще одна учасниця концерту — лауреат всеукраїнських оглядів-конкурсів самодіяльного мистецтва Ганна Ярмолюк.
Іван КАПІТУЛА.
Telegram Channel