Курси НБУ $ 39.60 € 42.44

ЛИЦАР МИСТЕЦЬКОЇ ПАЛІТРИ

“Лицар мистецької палітри” — під такою назвою нещодавно в Художньому музеї (відділі Волинського краєзнавчого музею) відбулася презентація виставки творів художника Миколи Черенюка...

“Лицар мистецької палітри” — під такою назвою нещодавно в Художньому музеї (відділі Волинського краєзнавчого музею) відбулася презентація виставки творів художника Миколи Черенюка.
Більше двадцяти років Микола Черенюк працював завідувачем цього музею, брав активну участь у його розбудові, створенні колекції сучасного волинського живопису. Ця перша персональна виставка митця відкрилася, на жаль, лише через три роки по його смерті. В експозиції представлено 68 робіт, створених у різні періоди його творчої біографії, від середини 1970-х до кінця 1990-х років.
Микола Черенюк — волинянин, народився 7 листопада 1945 року в селянській родині. Його колиска — село Замлиння Любомльського району. Батько майбутнього художника, Іван Романович, був розкуркулений. На його долю випало сім років сталінських таборів. Пізніше родина переїхала до Луцька. Мати, Параскева Тимофіївна, старший брат-священик з дитинства помітили художній хист у Миколки і намагалися дати допитливому хлопчику відповідну освіту.
Згодом Микола Черенюк закінчив факультет журналістики Львівського поліграфічного інституту, а дещо пізніше у цьому ж вузі здобув фах художника-графіка.
Мало хто знає про Миколу Черенюка як журналіста. Ще про одну грань таланту Миколи — поетичну — згадував його друг, відомий волинський прозаїк і поет Йосип Струцюк. Микола писав чудові вірші, які, правда, ніколи не публікував. Їх читали лише його друзі.
Як художник Микола Черенюк найбільш плідно працював у галузі олійного живопису, володів тонким чуттям колориту, інтуїцією у вирішенні композиції. Це простежується в побудові його пейзажів камерного характеру та натюрмортів. Пейзаж для Миколи Черенюка також завжди мав притягальну силу. Є у нього архітектурні види, пронизані поетичним настроєм, написані в споглядальній манері. Прекрасним є поєднання природи і культових архітектурних ансамблів. А портрети його вирізняються психологічною характеристикою і колоритом, підпорядкованим загальній тональності твору: “Портрет заслуженого художника Карела Якубека”, “Портрет художника Григорія Чорнокнижного”, “Студентка”, “Портрет сина Ярослава”, “Портрет Петра Троневича”, автопортрети, численні портрети колег по роботі.
На відкриття виставки прийшли друзі й шанувальники таланту художника, його родина. Теплі слова про Миколу Черенюка як людину і творця сказав у вступному слові директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк. Поминальну молитву прочитали священики Луцького Свято-Троїцького собору. Про ідею виставки, роботу над нею говорила її автор, провідний науковий співробітник музею Тамара Левицька, яка багато років працювала поруч з Миколою Черенюком, була його творчим однодумцем. Спогадами про художника поділилися етнограф і фольклорист Олекса Ошуркевич, директор Луцької дитячої художньої школи Іван Гаврилюк, історик Петро Троневич, завідувач Художнім музеєм Зоя Навроцька та інші. Дружина художника, Тетяна Черенюк, сердечно подякувала всім за організацію виставки, за добрі слова, сказані на відкритті.
Художній талант батька знайшов своє продовження і в молодшому синові, Ярославі, випускнику Волинського інституту мистецтв.
Волиняни і гості Луцька впродовж кількох місяців зможуть знайомитися з творчістю художника Миколи Черенюка.
Євгенія КОВАЛЬЧУК,
заступник директора Волинського краєзнавчого музею з наукової роботи.
Фото з родинного архіву.
Telegram Channel