Курси НБУ $ 39.22 € 42.37

ДІМ, У ЯКОМУ ЖИВЕ МУЗИКА

У Володимир-Волинську музичну школу потрапила, можна сказати, в особливо приємний для неї день...

У Володимир-Волинську музичну школу потрапила, можна сказати, в особливо приємний для неї день. Одразу після сесії міськради туди завітала завідуюча міським відділом культури Світлана Лиско з доброю новиною. Депутати прийняли рішення додатково виділити для потреб культури міста понад 104 тисячі гривень. З них 70 тисяч — для музичної школи, зокрема вісім тисяч гривень на давно запланований ремонт концертного залу. Адже восени школа святкуватиме своє 50-річчя. Ця новина порадувала найперш директора школи Людмилу Олексіївну Новикову.
— Працюю тут 33-ій рік — викладачем, завучем, а два роки тому очолила колектив, — каже Людмила Олексіївна.— До речі, майже 95 відсотків наших викладачів — це колишні учні школи. Всі стараються, аби гарно відзначити ювілей в оновленому приміщенні. Не так давно перекрили дах, згодом зробили гарний ремонт фасаду, а нині вже маємо гроші на ремонт залу. І на все це міська влада, депутати знаходять, спасибі їм, кошти.
А ще Людмила Новикова дуже тепло і щиро говорила про небайдужих людей, керівників державних і приватних підприємств, які завжди приходять на допомогу, виділяють чи то гроші, чи необхідні для школи, наприклад, меблеві вироби. У першу чергу вона називала Наталію Поліщук, Віру Чайковську, Олега Борбелюка, Ніну Вітрук, Тамару Хандій, людей, які є і хорошими керівниками очолюваних ними підприємств, різних закладів, і спонсорами школи.
Треба сподіватися, що коли пороблять всі необхідні ремонти, то гроші з бюджету використовуватимуть на придбання нових музичних інструментів. На жаль, за останнє десятиріччя в основному ремонтували те, що мали з минулих років, дещо придбали на незначну суму коштів, які були в їх розпорядженні. А нові музичні інструменти вкрай потрібні, адже далеко не всі батьки можуть придбати для своїх дітей дорогі музінструменти. До того ж у цій школі не є рідкістю, що з однієї сім’ї навчаються по двоє-троє дітей та ще й облюбували вони різні музичні інструменти. Наприклад, Ніна Селещук закінчила фортепіанний відділ і вже навчається в інституті мистецтв Волинського університету імені Лесі Українки, а її сестра Настуся прагне досконало оволодіти у школі грою на скрипці. Віктор Богдан цього року закінчує школу, не раз чарував своєю грою на фаготі, мріє про подальше навчання. А його сестра Оля робить у школі перші кроки у великий світ музики.
До речі, тут навчаються аж троє дітей з родини Бучковських — дитячого будинку сімейного типу — їхня власна донька Віка та двоє прийомних хлопчиків — Володя Бут-Гусаїм та Артем Вовк. А з села Верба доїжджають четверо залюблених у музику Трофимуків — Тарас, Андрій, Мар’яна, Богдана, які вчаться по класу фортепіано, акордеона, скрипки. Взагалі ж не один десяток дітей із навколишніх сіл доїжджають на заняття в музичну школу до Володимира-Волинського. І з 2,5 тисячі випускників чимало таких, які обрали музику своєю професією і долею, закінчили музичні училища, інститути культури і навіть консерваторії.
Характерними є для Володимир-Волинської музичної школи і учнівські, і вчительські династії. Досі тут згадують першого директора Лідію Петрівну Ященко, яка багато зробила для її становлення. А сьогодні тут працює її донька Ліля Завгородня. Досягнуте, здобуте у школі пов’язують тут, звичайно, не тільки з днем нинішнім, а й з минулим, з тими директорами, які очолювали школу, зокрема і з багатолітнім, світлої пам’яті, директором цього навчального закладу Павлом Філоненком.
Нині тут навчається 380 дітей. На щорічних звітних концертах вони демонструють неабияке вміння, виконуючи твори як українських композиторів, так і зарубіжних класиків на найрізноманітніших музичних інструментах. Є тут і дипломанти та переможці обласних творчих конкурсів серед вихованців музичних шкіл, творчі колективи, без яких не обходиться жоден урочистий концерт у Володимирі-Волинському.
Одні після музичної здобувають повну середню освіту і стають студентами мистецьких вузів, інші — продовжують навчання в музичних училищах. І все це на радість викладачам, які тут працюють. Серед педагогічного колективу немало ветеранів школи, які все життя вірою і правдою служать музиці, дітям. Це Сергій Чолохов, Наталія Крутчик, Світлана Білоусова, Олексій Адамович, Світлана Новосад та багато інших, ким по праву гордиться школа, кого люблять і шанують учні.
Добре, що не обминає увагою школу місцева влада. До речі, тут навчається і син міського голови Андрій Саганюк. Він захоплюється грою на різних музичних інструментах, а найбільш серйозно займається з викладачами фортепіано та баяна. Тож треба сподіватися на ще більшу увагу і допомогу з боку керівництва міста школі, обдарованим дітям. Віриться, що поповниться новою необхідною літературою шкільна бібліотека, порадують учнів придбані чи подаровані спонсорами музичні інструменти. Власне, до вирішення всіх проблем, які сьогодні ще має Володимир-Волинська музична школа, прилучаться добрі люди.
Ольга ЗАРІЧАНСЬКА.
На фото: дипломант обласного конкурсу Олександр Кравчук.
Telegram Channel