Курси НБУ $ 39.60 € 42.28

ЯК НАРАХОВУЮТЬ ПЕНСІЮ КОЛИШНІМ КОЛГОСПНИКАМ

Колишній голова колгоспу Григорій Простопчук просить роз’яснити порядок нарахування пенсій членам колгоспу.

Колишній голова колгоспу Григорій Простопчук з с.Радошин Ковельського району просить роз’яснити порядок нарахування пенсій членам колгоспу.
Згідно з статтею 66 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 5.11.1991 року до заробітку для обчислення пенсії включаються всі види оплати праці (виплат, доходу), на які відповідно до Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» нараховується відповідний збір в межах максимальної величини, що діяла на день одержання зазначеного заробітку (виплат, доходу).
У заробіток для обчислення пенсії членам колгоспів включається оплата в усіх її видах за роботу в громадському господарстві колгоспу.
Членам колгоспів, інших кооперативів, працівникам радгоспів та інших підприємств і організацій, які одержували поряд з грошовою оплатою натуральну, на вартість якої нараховуються страхові внески, ця натуральна оплата при визначенні середньомісячного заробітку враховується за державними роздрібними цінами того періоду, коли провадилася оплата праці.

ФОНД ГАРАНТУВАННЯ ВКЛАДІВ НАСЕЛЕННЯ
Житель с.Мерва Горохівського району Петро Гула просить роз’яснити порядок гарантування вкладів, які населення вносить на рахунок у банк.
Питання, пов’язані з порядком внесення коштів у банк, розмір відсотків тощо визначаються параграфом 3 глави 71 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 р., а також договором банківського вкладу, який укладається між фізичною особою та банком.
В Україні є чимало банків, які приймають від населення вклади і виплачують за користування ними відсотки. Іноді внаслідок невдалої господарської діяльності банки можуть збанкрутувати. У такому випадку особа, яка вклала кошти у такий банк, може їх втратити. Аби захистити вкладника, 20 вересня 2001 р. законодавець прийняв Закон України «Про Фонд гарантування вкладів фізичних осіб», який визначає засади функціонування Фонду, порядок відшкодування вкладів вкладникам банків-учасників (тимчасових учасників) Фонду. Згідно із ст. 3 цього Закону Фонд гарантує кожному вкладнику банку-учасника (тимчасового учасника) Фонду відшкодування коштів за його вкладами, включаючи відсотки, в розмірі вкладів на день настання недоступності вкладів, але не більш як 1200 гривень по вкладах у кожному із таких банків. Зазначений розмір відшкодування коштів за вкладами, включаючи відсотки, за рахунок коштів Фонду може бути збільшено за рішенням адміністративної ради Фонду залежно від тенденцій розвитку ринку ресурсів, залучених від вкладників банками-учасниками (тимчасовими учасниками) Фонду.
Тому вкладникам слід звернути увагу на те, чи є банк, у який вони вкладають кошти, учасником даного Фонду. Як зазначається у ст. 2 цього ж Закону, учасниками Фонду гарантування вкладів фізичних осіб є банки— юридичні особи, які зареєстровані в Державному реєстрі банків, який ведеться Національним банком України, та мають банківську ліцензію на право здійснювати банківську діяльність. Участь у Фонді зазначених банків є обов’язковою.
Перед тим, як вкласти гроші у певний банк, слід з’ясувати, чи є він учасником Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, про що повинні повідомити працівники цього банку.

ЗЕМЛЮ НЕ ВИКОРИСТОВУЮТЬ, АЛЕ ПОДАТОК ПОТРІБНО ПЛАТИТИ
«Жителі сіл Лудина й Амбукова Володимир-Волинського району одержали державні акти на право власності на землю, але не мають змоги нею користуватись. В оренду ніхто її не бере, а тому десятки гектарів землі заростають бур’янами. Чи повинні ми платити податок за землю, якщо нею не користуємось?» — пише в листі до редакції В.Киричук.
Відповідно до ст.2 Закону України «Про плату за землю» від 3 липня 1992 р. власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі, крім орендарів та інвесторів — учасників угоди про розподіл продукції, сплачують земельний податок. Якщо власники чи користувачі земельних ділянок не використовують з певних причин земельних ділянок, це не звільняє їх від сплати земельного податку. У такому випадку, якщо вони є власниками земельних ділянок, то повинні їх відчужити (подарувати тощо) для того, аби не платити податку, або відмовитись від права власності на земельну ділянку. Відмовитись від права користування земельною ділянкою можуть також особи, у яких такі ділянки перебувають у користуванні.
Telegram Channel