Курси НБУ $ 41.71 € 47.31

«Фарбований лосось» – оминайте «червону» рибу десятою дорогою

«Натуральна» червона риба має непоказний блідо-сіро-рожевий колір


Занадто яскравий і здоровий вигляд риби, як правило, є першою ознакою обману.



Як зазначають експерти, занадто яскравий і здоровий вигляд риби, як правило, є першою ознакою обману. У природі риба зрідка буває такого насиченого рожевого кольору, як магазинна сьомга чи форель.


«М'ясо цієї риби, вирощеної природним чином, – блідо-сіро-рожеве, непоказне, – цитує УНІАН члена Асоціації рибалок України Сергія Приходька, технолога рибного виробництва, – «Досить пригадати, якою була сьомга 20 років тому. Яскравий і насичений колір, що часто зустрічається сьогодні на прилавках, – результат хімічної підфарбовування».


Наприклад, у складі дозволеного законом барвника «Лосось» – суміш жовтого і яскраво-червоного барвників. З'ясувати, чи була пофарбована риба, яку ви збираєтеся купити, допоможе ретельний огляд. Звичайне «м'ясо» – неоднорідне, у ньому зустрічаються білі прожилки, жили, в той час як у «хімічного» воно рівномірно рожеве.



В сучасному виробництві її напихають штучними спецкормами так, що тушки розносить, як на дріжджах.



Інша небезпека – риба, вирощена «на гормонах». В сучасному виробництві її напихають штучними спецкормами так, що тушки розносить, як на дріжджах. Підозру у покупця повинне викликати надто м'ясисте тіло і занадто короткі плавники – це свідчить про те, що риба в розпліднику навіть не плавала, а лише нарощувала масу, «стоячи» на одному місці.


Водночас недорогі пангасіус і тіляпія шкідливі навіть у тому випадку, якщо їх не торкалася хімія. Справа в тому, що вони їдять сміття з каналізації, а їхня найкраща вечеря – найбрудніші відходи. 

Telegram Channel