Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
«Якби ж нам «під ялинку» стадіон – уся б Україна дізналася, що то є «Стир» зі Старого Чорторийська!» (Відео)

Волинь-нова

«Якби ж нам «під ялинку» стадіон – уся б Україна дізналася, що то є «Стир» зі Старого Чорторийська!» (Відео)

Творці найбільших цьогорічних сенсацій обласного футболу переконані: Кубок і Суперкубок Волині – для них не межа

Сергій ХОМІНСЬКИЙ


«Футбол – гра мільйонів» – на жаль, ця фраза потроху втрачає своє первісне значення. Нині цей вид спорту дедалі більше перетворюється саме на змагання «гаманців». І як же приємно у цій ситуації було спостерігати за футбольними звершеннями «Стиру» зі Старого Чорторийська! Фактично «на голому ентузіазмі» команда здобула 2016–го Кубок Волинської області і Суперкубок Волині, а в чемпіонаті Волині «на зимову перерву» пішла у трійці лідерів своєї групи!
Вже сам вихід «Стиру» у фінал Кубка Волинської області багатьма сприймався як мегасенсація. Адже на шляху до вирішального матчу чорторийці здолали цуманський «Атлетік», боратинську «Ласку», «Луцьксантехмонтаж №536» та камінь–каширський «ДОФ Арбо».
У фіналі «Стиру» протистояв ФЦ «Ковель-Волинь». Проте тут важливі деталі – матч відбувався у Ковелі, якраз на День міста! Звісно, «вискочок» із Маневицького району ніхто серйозно не сприймав – тож переможні феєрверки та ящики з шампанським були заготовлені заздалегідь. Проте сталося не так, як гадалося ковельчанам! Сенсаційні 0:1 на користь «Стиру» – і Кубок їде до Старого Чорторийська! Колись знаного на всю Україну містечка. А нині – села з населенням менше двох тисяч, але зі славною багатовіковою історією та вражаючими пам’ятками!



Коли вже «Стир» із «Колосом» сходяться у «чорторийському дербі» – то, стверджують очевидці, куди там матчам «Інтера» з «Міланом» чи «Реала» з «Барселоною» – такі іскри летять, що аж очі сліпить!




Проте тодішній головний тренер, а нині президент клубу Андрій Байцим той успіх не вважає випадковим. Каже, що коріння цьогорічного тріумфу сягає 2010 року:
– Тоді тутешню сільраду очолив Микола Шулипа – великий фанат футболу. Відтоді ми удвох і тягнемо цю лямку. Склад «Стиру» з 2010–го фактично не змінювався. Проте тодішні 15–16–річні хлопці встигли вирости у вправних дорослих футболістів. У команді 10–12 чорторийчан, ще кілька хлопців з нашого району (двоє – з Маневичів, двоє – з Колок, двоє – з Оконська). Ну а «легіонерами» є двоє ковельчан. Найбільшою проблемою для мене є зібрати усю цю «братію» докупи на матч. Якщо він запланований на неділю – видзвонювати починаю з вівторка. У четвер чи п’ятницю знову «обриваю телефони» – нагадую. Щодо тренувань – то в селі за роботою не завжди на це знайдеться час – та й, фактично, немає де. Адже «домашні» матчі граємо в Городку чи Маневичах. Маємо проект стадіону, маємо кошторис – знайти б ще гроші!
Про те, як володар Кубка області «Стир» одержав право зіграти й у матчі за Суперкубок – у Луцьку, на «Авангарді» – на тому самому газоні, який «топчуть» футбольні «зірки» «Волині», «Динамо», «Шахтаря»! Ось тут якраз і виникла проблема. Адже стиряни зроду на такому полі не грали. Розповідає Андрій Байцим:
– У нас м’яч як від бетону відскакує, а там «поляна» – це також треба привикнути грати! Оперативно домовилися про проведення трьох товариських матчів на хороших полях – у Рафалівці та Сарнах. Із таким досвідом і вийшли на суперкубковий поєдинок з клубом «Луцьксантехмонтаж №536» …
Здавалося б, цього разу хлопцям зі Старого Чорторийська точно немає чого «ловити». Але сталося інакше – масова підтримка земляків, яких на луцькому «Авангарді» зібралося значно більше ніж міщан – і стиряни здолали іменитого суперника та повезли Суперкубок Волині у Маневицький район!


«Волинь-нова» відзняла відеофрагменти цієї історичної перемоги – https://www.youtube.com/watch?v=NY9LPBFY94E&t=4s :



Відео – Олександр ПІЛЮК і Олег КРИШТОФ.
До речі, «Стир» – не єдина футбольна команда у Старому Чорторийську! Є ще «Колос», який грає у чемпіонаті району. Ну а коли вже «Стир» із «Колосом» сходяться у «чорторийському дербі» – то, стверджують очевидці, куди там матчам «Інтера» з «Міланом» чи «Реала» з «Барселоною» – такі іскри летять, що аж очі сліпить!
А наостанок Андрій Байцим додає:
– Попри цьогорічні тріумфи – наші головні перемоги ще попереду. Якби ж нам «під ялинку» стадіон – ми б по–справжньому всім показали, де раки зимують! Уся б Україна дізналася, що то є «Стир» зі Старого Чорторийська!


На фото Олександра ФІЛЮКА: Навіть Віталій Кварцяний захотів сфотографуватись з маневицькими хлопцями,які змусили заговорити про себе в нинішньому році.

Telegram Channel