Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Нащадок гетьмана Мазепи досліджує історію із прилісненськими школярами

Волинь-нова

Нащадок гетьмана Мазепи досліджує історію із прилісненськими школярами

Вчитель ЗОШ І-ІІІ ст. с. Прилісне, що на Маневиччині, Наталія Титаренко належить до древнього роду української шляхти – гетьмана Івана Мазепи. Про це вона дізналась під час дослідницької роботи, якою захопилась після того, як у школі було оголошено конкурс «Маленький українець»

Богдана БІЛАНЧУК


Разом із синами Наталія Олександрівна вирішила дізнатися про коріння свого роду. Щоб створити справжнє родовідне дерево, учителька поїхала до центрального архіву, що у Києві. 
– Там я дізналась, що усі мої предки по жіночій лінії залишали собі прізвище Мазепа, навіть, коли виходили заміж. Таким чином воно дісталося і моїй мамі Тамарі Мазепі. Та вона його втратила, взявши в заміжжі прізвище чоловіка, – розповідає Наталія Олександрівна. – Але найголовніше, що вдалося «розкопати» в архівах документ, який підтверджує – моя бабуся Марфа Мазепа є пра-пра-пра-правнучкою одного із родичів (поправлено редакцією) славетного гетьмана Івана Мазепи.




Але найголовніше, що вдалося «розкопати» в архівах документ, який підтверджує – моя бабуся Марфа Мазепа є пра-пра-пра-правнучкою одного із синів славетного гетьмана Івана Мазепи.



А вже згодом, після конкурсу, їхню родину, яка проживає у Березному на Рівненщині, прийняли до об’єднання мазепинців, вручивши сертифікат про приналежність до славетного прізвища. Вочевидь, оця приналежність до відомої історичної постаті вже генетично заклала у нащадків любов до історії. Наталія Олександрівна – науковий керівник секції «Теологія, релігієзнавство та історія релігії» Волинської обласної Малої академії наук. Дослідницька робота юних науковців завжди базується на краєзнавчому матеріалі, бо ж вивчають історію і сучасність православ’я Полісся -  Волині і Рівненщини. Слухачі шкільної секції вже дослідили історію місцевого Свято-Троїцького храму та храмів навколишніх сіл, церковно-світську діяльність протоієрея Івана Кронштадського, роль настоятельниць Корецького жіночого монастиря у контексті загальної історії обителі та ін.
Юні науковці з Прилісного – постійні призери Міжнародного конкурсу з українознавства, ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт МАН (м. Київ), постійні учасники  Міжнародної учнівської науково-практичної конференції «Україна очима молодих» та Всеукраїнської олімпіади з релігієзнавства.
Сама ж Наталія Олександрівна стала лауреатом Всеукраїнського конкурсу «Джерело творчості», за розвиток дитячої обдарованості і наукове керівництво конкурсними роботами нагороджена грамотами не лише обласного рівня, а й Міністерства освіти та науки України.  

Telegram Channel