Курси НБУ $ 39.47 € 42.18

Краще мати восени овочі, ніж весною гнізда гусениць

Коли господар ранньою весною оглядає свій садок, то запримічує на гіллях дерев звисаючі сухі листки. Вони не такі невинні, як виглядають

І не випадково звисають з гіллячок. Їх приклеює до галузок дерев схожою до гуми виділення свого тулубця самичка метелика шовкопряда-золотогуза — великого садового шкідника. Ці сухі листки називаються гусінні гнізда. На кожний самичка шовкопрядка наносить 200—300 яєчок. Весною, як тільки дерева почнуть розвиватись, з них вилазять гусені шкідників і починають точити спершу бруньки, а потім і листя дерев. Цього року треба чекати чисельної появи цієї гусені. Вона загрожуватиме восени всьому овочевому (плодовому — Ред.) урожаєві. Тому у власнім інтересі треба все зробити, щоб знищити всіх шкідників, заки вони ще оживуть і вилізуть із гнізд.



Ці сухі листки називаються гусінні гнізда.



Як це найкраще зробити?
Отже робиться так: або зрізують їх ножицями, прикріпленими на довгому держаку і, обтявши, збирають на купу та палять, або спалюють на дереві при помочі смолоскипів. Зробити їх цілком просто: беруть старі ганчірки, замочують в тир чи дьоготь, прив’язують до довгого держака й смолоскип готовий. Коли гусінь вилізе з яєчок і розлізеться по дереву, тоді нищити її дуже трудно й майже неможливо. Тому, хто хоче свої овочі їсти, той повинен без проволоки знищити шкідника, поки ще є час.
«Наші вісті», 29 березня 1942 року, №13.


Довідка «Волині-нової»
Газета «Наші вісті» виходила у 1941 — 1943 роках у Любомлі. Редактор-видавець — Г. Олішкевич, головний редактор — магістр Анатоль Булавка. Мова видання — українська. Обсяг газети – 4 сторінки.


 

Telegram Channel