Курси НБУ $ 39.22 € 42.37

Одеський суд постановив конфіскувати іноземне судно, яке заходило в Крим

Конфісковано і вантаж – 3000 тонн технічної соди

Малиновський районний суд м. Одеси розглянув адміністративний протокол про порушення митних правил, складений Одеською митницею за ініціативою військової прокуратури, стосовно капітана танзанійського судна “Sky Moon”, повідомляє військова прокуратура Південного регіону України.



Вперше в історії України суд прийняв рішення про конфіскацію морського судна.



Нагадаємо, що вказане судно було затримано 30 листопада 2016 року поблизу порту Рені Державною прикордонною службою України в рамках спільної операції з військовою прокуратурою Південного регіону України. Суд визнав капітана винним у переміщенні поза українським митним контролем з території АР Крим понад 3 000 тонн технічної соди та постановив конфіскувати в дохід держави предмет контрабанди вартістю майже 18,5 млн грн. Також судом прийнято рішення про конфіскацію і транспортного засобу, який використано для вчинення правопорушення – вказаного морського судна.


До речі, це найбільша товарна партія за історію українських правоохоронних органів, яка конфіскована судом за порушення митних правил.


Вперше в історії України суд прийняв рішення і про конфіскацію морського судна.


Військова прокуратура Південного регіону України вдячна колегам з Державної прикордонної служби та Одеської митниці за плідну співпрацю.


У продовження теми судна “Sky Moon” необхідно відзначити, що до кримінальної відповідальності вже притягнуті та предстануть перед українським судом згаданий капітан судна, а також один із засновників компанії–вантажовласника – громадянин Молдови. На даний час вирішується питання про притягнення до відповідальності представника судновласника – громадянина Румунії, який організував вчинення цього злочину.


Крім того, за результатами розслідування військова прокуратура має намір офіційно поінформувати владу Чехії про порушення зареєстрованою на її території юридичною особою європейських санкцій щодо заборони торгівлі з тимчасово окупованою територією АР Крим.


Напрацьований військовою прокуратурою Південного регіону України досвід дає підстави стверджувати, що Україна має чіткий та жорсткий механізм притягнення осіб до юридичної відповідальності за порушення законодавства щодо її суверенних прав на територію Автономної республіки Крим.

Telegram Channel