Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
На Волині халамидник виклав зі снарядів піраміду

Волинь-нова

На Волині халамидник виклав зі снарядів піраміду

Співробітники ДСНС знешкодили 62 снаряди калібру 76 міліметрів

Віталія ЛУКАШЕВИЧ


Цими днями до Служби 101 Волинської області надійшло повідомлення від мешканців села Береськ Рожищенського району про виявлені на околиці села вибухонебезпечні предмети. На узліссі хтось викопав з десяток чималих боєприпасів. Викопав і добряче постарався, викладаючи з небезпечного залізяччя чудернацьку піраміду. Про те, що ці предмети могли вибухнути будь-якої миті, жартівник, вочевидь, не подумав.



На узліссі хтось викопав з десяток чималих боєприпасів. Викопав і добряче постарався, викладаючи з небезпечного залізяччя чудернацьку піраміду.



Не помітити цю небезпечну композицію мешканці села не могли, адже людей тут таки чимало, як для лісу: хтось їде на заготівлю березового соку, інші прямують на роботу до сусіднього села Хорохорин. Відомості про небезпечні знахідки розлетілися блискавично.


 


Приїзд співробітників групи піротехнічних робіт Управління ДСНС України у Волинській області був запланований на 16 березня, а допоки територію узяли під контроль працівники поліції.


Перше відділення групи піротехнічних робіт на чолі з начальником підполковником служби цивільного захисту Дмитром Зюльковим прибуло одразу ж по завершенню розмінування у Любомльському районі, де також був виявлений чималий арсенал боєприпасів.


Попередньо оглядаючи ділянку, піротехніки висловили припущення, що небезпечних предметів буде більше. Вказували на це й відомості місцевих старожилів, які стверджували, що всередині 1940-х років саме тут пролягала лінія фронту.


Уже зовсім скоро гіпотеза підтвердилася: під розкопаним шаром ґрунту виднілися щонайменше з десяток боєприпасів. Співробітники ДСНС констатували: виявлені знахідки – артилерійські снаряди калібру 76 міліметрів, що пролежали у землі з часів Другої світової війни (а це понад сімдесят років). Поступово розкопуючи невелику ділянку, вони підійняли 62 таких снаряди. Опісля ретельно обстежили суміжну територію й констатували, що небезпечного «залізяччя» більше немає.


«Вкриті іржею, такі снаряди особливо небезпечні, – зазначив начальник групи піротехнічних робіт Управління ДСНС України у Волинській області Дмитро Зюльков, – оскільки від тривалого перебування в ґрунті спрогнозувати стан і цілісність вибухового пристрою складно, тож детонувати можуть навіть у руках».
Дотримуючись усіх пересторог, піротехніки вилучили усі небезпечні предмети та транспортували до спеціального майданчика, де й поступово ліквідували.


Спостерігаючи з багатокілометрової відстані за тим, як після короткого спалаху з кар’єру підійнявся специфічний клуб диму, а потім від гучного вибуху здригнулася земля, мимоволі дивуєшся безпечності тих невідомих, які напередодні наважилися ці боєприпаси зачіпати.


А ще розумієш, що навіть тут, на Волині, де не живеш у режимі «війна за вікном», та війна дотепер не відступає. Про це достеменно відомо піротехнікам – Миколі Морозу, Максиму Більцю, Руслану Медведчуку та Віталію Гурманському, які на чолі з Дмитром Зюльковим успішно завершили чергову операцію зі знешкодження застарілих боєприпасів часів Другої світової війни поблизу села Береськ у Рожищенському районі.


І навіть омріяна тиша і спокій, які колись-таки настануть на сході нашої країни, для піротехніків розпочнуть новий відлік чималого обсягу робіт із розчищення території від вибухонебезпечних предметів. Сучасного зразка. Уже нині, ротація за ротацією, вони систематично відбувають у зону АТО, де проводять такі роботи на звільнених ділянках української землі. І куди вже цієї неділі вирушать на чергове завдання, змінюючи своїх колег.








Фото Ірини Варварук.


 


 


 

Telegram Channel