Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Тут народжуються майбутні ліси

Волинь-нова

Тут народжуються майбутні ліси

На базисному розсаднику Жиричівського лісництва ДП «Ратнівське лісомисливське господарство» кипить робота. Як тільки зійшов сніг,  тут було працевлаштовано майже двадцять чоловік, які відразу приступили до викопування посадкового матеріалу – малесеньких однорічних  сосен, який відправляють до місця призначення – в усі лісгоспи області

Валентина БОРЗОВЕЦЬ
Найпершими покупцями посадматеріалу  були лісівники із сусіднього Камінь-Каширського району, а  найбільше нинішнього  року закупили саджанців сосни — аж мільйон штук – колеги – державне підприємство «Ратнеагроліс»,  правда,  вони ще раніше подбали про насіння – заготовили його і  продали на розсадник.  Ліси цього підприємства постраждали від пожеж, тож на місці згарищ будуть рости нові.



На базисному розсаднику не лише вирощують сосну, а й березу, вільху, дуб, ялину, липу, а ще й самшит, ялівець козацький, тую, спірею, жасмин, калину, шипшину та інші культури, які постачають підприємствам, установам та організаціям, продають населенню.



—   Минулого року під замовлення лісових господарств області  ми посадили   і виростили 6 мільйонів  штук сіянців та саджанців основних лісоутворюючих культур, переважнососни, — говорить  начальник базисного розсадника Григорій Козел. — Але щороку маємо резерв – більше мільйона сіянців на випадок  пожеж, іншого стихійного лиха.  Для своїх потреб, в усі п’ять лісництв нашого підприємства, відпустили до 800 тисяч штук сіянців. Як тільки викопаємо  все, що вирощуємо у розсаднику, відразу  завозимо новий грунт, висіваємо насіння, накриваємо теплиці і вирощуємо нові саджанці для майбутніх лісів. 
— Торік  на вирощування посадкового матеріалу  у повному комплексі робіт ( це закупівля  насіння, хоча маємо і власне,  але його недостатньо,  на  міндобрива, посів, заробітну плату, електроенергію)  витратили в межах одного мільйона  400 тисяч  гривень, а від реалізації посадматеріалу отримали 33, 7 мільйона гривень, — говорить директор ДП «Ратнівське лісомисливське господарство» Микола Мельник. – Всього ж   на ведення лісового господарства  спрямували більше третини коштів, отриманих від реалізації посадматеріалу,  — 14,3 мільйона гривень, враховуючи зарплату працівників лісової охорони,  посадку,  догляд за молодняком, охорону лісу, інше. Таким чином працюємо для прийдешніх поколінь. У ці дні вже завершуємо посадку сосни на 34 гектарах.



На базисному розсаднику не лише вирощують сосну, а й березу, вільху, дуб, ялину, липу,  а ще й самшит, ялівець козацький, тую, спірею, жасмин, калину, шипшину та інші культури, які постачають підприємствам, установам та організаціям, продають населенню. І сюди можна приходити просто на екскурсію, щоб помилуватись красою молодесеньких, відомих широкому загалу, і маловідомих дерев та кущів.
Фото Валентини БОРЗОВЕЦЬ.

Telegram Channel