Курси НБУ $ 39.59 € 42.26

Британські вчені навчилися визначати штам туберкульозу за кілька днів

Пацієнти, які раніше чекали на результати аналізів місяці, щоб отримувати правильно призначені ліки, тепер зможуть почати лікування вже за декілька днів, що підвищує шанси на одужання

Дослідники з Оксфорда і Бірмінгема зробили заяву, що змогли виокремити різні штами туберкульозу, використовуючи процес секвенування геному, пише ZAXID.NET з посиланням на ВВС.


За даними ВООЗ, туберкульоз є найбільш поширеною інфекційної причиною смерті у світі. Випадки туберкульозу у Великобританії останнім часом зустрічаються не часто, проте в Англії досі один з найвищих показників захворюваності у Європі. У 2015 році захворюваність в країні становила 10,5 випадків на 100 тисяч осіб.



В одному з п’яти випадків захворюваності на туберкульоз у світі штам хвороби виявляється стійким, принаймні, одного з основних лікарських препаратів.



Вчені, що зробили відкриття, заявили, що секвенування генома дасть їм змогу ідентифікувати ДНК мікробактерій в аналізі лише за тиждень. Мікробіолог, професор Грейс Сміт заявила: «Ми можемо надати інформацію про види бактерій і ліки, до яких вони можуть бути стійкі, якщо буде діагностований туберкульоз».


Днями експерти попередили про зростання стійких до ліків штамів туберкульозу, які можуть звести нанівець зусилля викорінити цю хворобу. Згідно з новим дослідженням, в одному з п’яти випадків захворюваності на туберкульоз у світі штам хвороби виявляється стійким, принаймні, одного з основних лікарських препаратів.


«Якщо ми можемо показати, що використання найсучаснішої технології може допомогти скоротити час, необхідний для виявлення хвороби та вибору програми лікування, ми наблизимося до нашої мети — до викорінення туберкульозу у країні», — заявив очільник МОЗ Великої Британії Джеремі Хант.


До слова, у 2016 в Україні захворюваність на туберкульоз зросла на 8%. Крім того, за останні роки, в Україні зростає захворюваність на стійкі до медикаментів форми туберкульозу. З 2009 року кількість виявлених хворих із таким туберкульозом зросла більше ніж вдвічі: з 3 482 осіб до 8440 у 2015 році. В 2014 році Україна увійшла до п’ятірки країн із найбільшим тягарем стійкого до ліків туберкульозу.


Нагадаємо: через день туберкульоз вбиває одного волинянина.

Telegram Channel