Курси НБУ $ 39.60 € 42.44

Судитимуть зловмисників з «Укрзалізниці», які «нагріли» державу на 20 мільйонів на «болтах і гайках»

До того ж, готували повторити оборудку – цього разу вже на понад 40 мільйонів

Прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури скеровано до суду обвинувальний акт щодо службових осіб одного з підприємств Укрзалізниці та комерційних підприємств у заволодінні коштами залізниці під час проведення тендерних закупівель.


Детективами НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП завершено досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою службових осіб одного з підприємств Укрзалізниці та комерційних підприємств у заволодінні коштами залізниці під час проведення тендерних закупівель, а також вчиненні ряду інших пов’язаних з цим злочинів (#«справа болтів і гайок»).



Володіючи інформацією про реальну ринкову вартість предмету закупівлі, умисно та всупереч інтересам державного підприємства акцептували попередньо узгоджені, завищені на суму понад 20 млн грн. цінові пропозиції одного з цих комерційних підприємств.



Слідством з’ясовано, що службові особи дочірнього підприємства Укрзалізниці в результаті здійснення у 2015 році державної закупівлі елементів кріплень для залізничної колії за попередньою змовою із службовими особами комерційних підприємств, володіючи інформацією про реальну ринкову вартість предмету закупівлі, умисно та всупереч інтересам державного підприємства акцептували попередньо узгоджені, завищені на суму понад 20 млн грн. цінові пропозиції одного з цих комерційних підприємств, та зловживаючи своїм службовим становищем, перерахували відповідні кошти на його розрахункові рахунки. Отримавши ці гроші, службові особи комерційного підприємства легалізували їх походження шляхом подальшого перерахування на рахунки фіктивних підприємств за нібито отримані послуги, ухилившись при цьому від сплати податків (ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209, ч. 3 ст. 212, ч. 1 ст. 366 КК України).


Уже після реорганізації Укрзалізниці у акціонерне товариство, у 2016 році ті ж особи продовжили діяти за цією ж схемою, поставивши собі за мету заволодіння державними коштами на суму вже понад 43 млн. гривень. Відповідну цінову пропозицію було знову акцептовано тендерним комітетом, але цього разу на заваді зловмисників стали антимонопольні органи, рішенням яких результати закупівель анульовано за скаргою добросовісного учасника. Утім, це не виключає кримінальної відповідальності вказаних осіб за скоєння закінченого замаху на заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем (ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 15 КК України).


Обвинувальний акт у кримінальному провадженні передано 31 березня 2017 року для розгляду до Солом’янського районного суду міста Києва.

Telegram Channel