Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
«Щоб запалювати інших, треба самому горіти»

Волинь-нова

«Щоб запалювати інших, треба самому горіти»

Таке професійне кредо директора Нововолинського центру дитячої та юнацької творчості Любові Кравцової

Алла ЛІСОВА



Тут життя вирує, як у вулику
Її кабінет схожий на музей міні-дзвонів. Милують зір вони — тендітно-вишукані, галантно-величаві, неприступно-таємничі, зроблені з бронзи, міді, фарфору, срібла. Є серед них і декоративні з картону, соломи, пластику, різноманітного паперу. А як окремі з них звучать!
— Усього їх налічується близько п’ятдесяти, — не без задоволення мовить директор центру дитячої та юнацької творчості Любов Кравцова. — Але я думаю, що колекція їх поповнюватиметься і далі.
Частину цих своєрідних експонатів вона виявила п’ять років тому, коли прийшла сюди працювати. Вони зберігалися у шафах кабінету — хтось приніс колись на виставку. Любов Андріївна вивела їх у світ, і кожен, хто приходить сюди, не лише висловлює захоплення, а й наступного разу приносить свій дзвоник. І над подарунком для закладу не потрібно довго думати. Щоразу до експонатів додають щось своє і вихованці центру. Останні їхні роботи — з колекції для воїнів АТО.
Наша розмова з Любов’ю Андріївною відбувалася під акомпанемент різноманітних пісенних та музичних звуків, які линули звідусіль. Все вирувало, ніби в якомусь вулику. Виявляється, це йшла підготовка до конкурсу агітбригад на тему збереження довкілля.



Діти не винні, що їм довелося жити в часи великих перемін і надзвичайних подій.



— Майже щотижня в нас відбуваються якісь заходи: концерти, конкурси, виставки. А щодня — репетиції. Бо як же без них? — говорить директор.


Нововолинський центр дитячої та юнацької творчості (НЦДЮТ) давно став місцем, де проводять своє дозвілля школярі, які не мають можливості викладати кошти за участь у гуртках. Зараз у НЦДЮТ діють три відділи: художньо-естетичний, туристсько-краєзнавчий та технічний. Ще один структурний підрозділ — еколого-натуралістичний — є у селищі Благодатному. Більш як у шістдесяти гуртках займаються 2306 вихованців, розвиваючи свої таланти.
— Коли п’ять років тому я прийшла сюди керівником, непросто було адаптуватися в колективі, — пригадує Любов Андріївна. — Адже це сталося після реорганізації, яка передбачала певну оптимізацію. Негативу додавали чутки про те, що має бути велике скорочення, у результаті якого вихованці дуже постраждають. Довелося докласти зусиль, аби згуртувати колектив, налаштувати його на творчу працю, підвищення іміджу закладу. І нам це вдалося.
Варто сказати, що директору досвіду не позичати. Раніше вона вчителювала в одній з найкращих шкіл шахтарського міста — №3, де з її ініціативи було створено два музеї — народознавства та Помаранчевої революції. До речі, Любов Андріївна була активним учасником і Помаранчевої революції, і Революції гідності — в перші дні перебувала на київському Майдані разом з активістами. Тривалий час редагує журнал «Регіон бандерівський», який виходить у Нововолинську. За громадську роботу нагороджена орденом Княгині Ольги ІІІ ступеня.
Зараз головне завдання директор вбачає в тому, аби учням Нововолинська створити максимум можливостей для розкриття їх як особистостей. На її думку, вкладати в дітей — це найблагородніше і найкорисніше, бо від цього залежить майбутнє держави. Діти не винні, що їм довелося жити в часи великих перемін і надзвичайних подій. Кожен хлопчик чи дівчинка хочуть якось себе проявити. І це природно, тоді вони стають розкомплексованими й творчими.


Уже 60 років відкривають дитячі таланти
Любов Андріївна годинами може розповідати про своїх колег. Каже, вдячна Богові, що їй випала можливість працювати поряд із неординарними людьми, які ведуть гуртки, й робить все для того, щоб підлеглі бачили в ній не адміністратора, а друга й порадника.
Коли запитала, хто є найбільшою гордістю закладу, Любов Андріївна відповіла, що всі керівники й методисти віддаються справі сповна. Бо якщо цього не робити, то й у дітей не буде зацікавлення відвідувати центр. Тут повинні працювати педагоги-фанати. Аби переконатися у цьому, запропонувала відвідати гурток «Фітодизайн», який носить почесне звання «Народний художній колектив». Навчає дітей з «нічого робити щось велике», образно кажучи, «вищому пілотажу», Віра Войтюк. Роботи гуртківців — це справжні шедеври, створені завдяки поєднанню вміння, праці та творчої уяви.
Усього в НЦДЮТ семи колективам присвоєно звання «Зразковий художній колектив». Славляться далеко за межами Нововолинська ансамбль народного танцю «Щасливе дитинство», ансамбль бандуристів «Горлиця», драматичний колектив «Пролісок», вокальний ансамбль «Паросток», духовий оркестр та багато інших художніх колективів.
У мандрівку розвивального навчання веде наймолодших вихованців школа ранньої творчої орієнтації дошкільнят «Пізнай себе».
Найкращим свідченням результативності служать численні грамоти та інші відзнаки, зібрані у трьох великих папках. Можна про це детально прочитати в міському часописі, з матеріалів якого створили своєрідну хронологію творчого життя центру. Випускають вихованці й власний часопис «Береста».
Торік НЦДЮТ як спадкоємець нововолинського центру позашкілля мав би відзначити поважний ювілей. Але з огляду на війну вирішили обмежитися творчими звітами. Таку форму підсумків роботи тут практикують уже давно. Усі вихованці періодично демонструють свої навики педагогам, батькам, знайомим, усім зацікавленим містянам, які отримують можливість оцінити не лише те, чого діти навчилися, а й усі позитивні зміни, що відбулися в закладі.
Останніми роками чимало зроблено для зміцнення матеріально-технічної бази. Нові ошатні завіси та сучасне освітлення актової зали надали їй краси та вишуканості. Придбали діапроектор, комп’ютер, два принтери, мікрофони та радіомікрофон і ще багато чого необхідного для повноцінного функціонування центру позашкільного виховання. Потребує осучаснення звукова апаратура і весь технічний відділ. Є велика потреба у посаді звукорежисера. Хотілося б мати ще кілька ставок, аби охопити гуртковою роботою всіх охочих дітей… Словом, є над чим працювати.
Приємно була здивована, ознайомившись із безліччю методичних рекомендацій та посібників працівників НЦДЮТ. У Нововолинську відбувається чимало заходів обласного та всеукраїнського рівнів. У тутешніх педагогів-позашкільників є чому повчитися.
На столі у директора побачила календарик, на аркуші якого великими літерами написано цитату відомого педагога Василя Сухомлинського: «У природи немає дитини безталанної, ні на що не здатної. Кожній можна дати щастя творення, виховати її справжнім творцем і патріотом».



Такі диво-вироби виготовляють юні умільці.



Керівник гуртка «Фітодизайн» Віра Войтюк.

Telegram Channel