Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Щоб були яблука духмяні і груші медові

Волинь-нова

Щоб були яблука духмяні і груші медові

Нахил ґрунту. Від цього залежить, наскільки він теплий та сухий. Чим більше нахилений, тим менше в ньому вологи. У таких місцях необхідно садити дерева, що можуть витримати відносну посуху, наприклад, черешні.

Сторона світу обраного місця. Ділянки на півдні є найтеплішими та найсухішими. А на півночі — найхолоднішими та найвологішими. Тому з південної сторони краще садити груші, а з північної — яблуні. Західна — найбільш вітряна, а зі сходу вітру хоч і менше, але він часто буває холодний.



Місце, де найчастіше дмуть вітри, не придатне для саду. Адже вони будуть ламати дерева, змітати цвіт і обтрушувати плоди.



Висота. Місце в низинці є теплішим, а на горі — холоднішим. Для закладання саду це дуже важливо. У низинах садять дерева, що дають фрукти до столу, а на підвищеннях — такі, плоди з яких будуть використовувати для переробки.
Вітер. Місце, де найчастіше дмуть вітри, не придатне для закладання саду. Адже вони будуть ламати дерева, змітати цвіт і обтрушувати плоди. Затишне місце краще, але має і недолік. Дерева там швидше зацвітатимуть і в результаті частіше потерпатимуть від пізніх приморозків.
Наближеність до великих водойм. Озера та ставки не шкодять садам, бо випаровування з них огортає дерева та оберігає від морозу. Фрукти з дерев, які ростуть біля води, смачніші та мають гарну форму.
Близькість до лісу. Це негативний фактор, бо вітер заносить з лісу всіляких паразитів і мох. Лісові пташки також завдають шкоди фруктовим деревам.


 

Telegram Channel