Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Терикон із… мотоциклів та мотопомп

Волинь-нова

Терикон із… мотоциклів та мотопомп

Ціла гора техніки для видобутку бурштину, вилученої у старателів, зберігається у Сарненському відділі поліції

Нещодавно голова Нацполіції України Сергій Князєв, виступаючи на одному з телеканалів, заявив: «Тільки у минулому році близько двохсот машин забрали у копачів. Мотопомп уже немає куди дівати. Це справжня біда. Приїдете у Сарни – там терикони з мотоциклів, складені горою метрів вісім, а поруч стоять ряди іншого транспорту»



Кость ГАРБАРЧУК



ЯКІ Ж ТОДІ МАСШТАБИ НЕЗАКОННОЇ ДІЯЛЬНОСТІ, КОЛИ СТІЛЬКИ ОБЛАДНАННЯ ВИЛУЧАЮТЬ?



Двір поліції, вщент заповнений вилученими у копачів машинами та знаряддям.


От ми й поїхали в місто Сарни Рівненської області, щоб на власні очі побачити, чи не перебільшує головний український поліцейський. Тим паче у цьому поліському райцентрі минулого тижня відбулося новосілля у правоохоронців: після реконструкції у триповерховій будівлі колишньої військової частини в комфортних умовах тепер працюватимуть сарненські «копи». Як чимало адміністративних будівель у місті, приміщення пофарбовані в білий і голубий кольори. Приємно, що дотримуються певного стилю. Крім того, поліцейські отримали також 15 новеньких службових автомобілів.



Ми з фотокореспондентом були приголомшені побаченим: сотні мотопомп, моторів, генераторів, лопати й ломи, інше начиння.



Нас зустрів майор Олександр Богатирьов, заступник головного поліцейського району. Оскільки керівник у відпустці, він тимчасово виконує обов’язки начальника Сарненського відділу поліції. Заходимо у внутрішній двір старого приміщення, що неподалік райдержадміністрації. Вся територія щільно заставлена автомобілями: від стареньких іржавих УАЗів до сучасних джипів, потужних бусів та вантажівок. Олександр Богатирьов пояснює: техніка також вилучена у копачів бурштину. Машини переважно без документів або ввезені в Україну з порушенням митних правил. Поліцейський показує нам кілька мотопомп.
— Ці засоби видобутку привезли кілька днів тому, – почав майор. Але, очевидно, помітивши наше розчарування та німе запитання: «А де ж знамениті терикони з технікою?», продовжив: – Але більшість зберігається у боксах. Зараз відчинимо й покажемо.
Можемо підтвердити слова пана Князєва: всі приміщення завалені старательською технікою та пожежними рукавами. Ми з фотокореспондентом були приголомшені побаченим: сотні мотопомп, моторів, генераторів, лопати й ломи, інше начиння. Це ж які масштаби нелегального промислу, коли вилучають таку кількість техніки! А скільки ще її працює у поліських урочищах?
Нас вразила ціла гора, дійсно, справжній терикон зі старих мотоциклів та різноманітного обладнання. Навіть у Чорнобильській зоні мені не доводилося бачити такого. Як пояснює поліцейський, раніше старателі возили на родовища свою техніку й пожежні рукави на потужних мотоциклах з коляскою МТ, а тепер перейшли на більш сучасні квадроцикли, спеціально обладнані буси й вантажні автомобілі.
Цікавлюся в пана Олександра, яка подальша доля вилучених машин та іншого обладнання?
Каже, що все залежатиме від рішення суду: повернути власнику чи конфіскувати на користь держави. Поліцейські вже найближчим часом повинні звільнити приміщення та внутрішній двір, бо тут буде дислокуватися підрозділ Національної гвардії. Зараз вони працюють у новому офісі, а ця територія під цілодобовою охороною. Тобто всю техніку потрібно терміново забрати.



НАВІТЬ ЖУРНАЛІСТИ З НОРВЕГІЇ ПРИЇЖДЖАЛИ
НА РІВНЕНЩИНУ ЗНІМАТИ ФІЛЬМ ПРО «ЧОРНИХ» БУРШТИНОКОПАЧІВ



Такого нагромадження техніки немає навіть у Чорнобильській зоні.


Тим часом Олександр Богатирьов інформує про теперішню ситуацію з незаконним видобутком янтарю.
— З 6 березня в місті дислокується оперативний штаб, – розповідає майор. – Він створений, щоб контролювати ситуацію у північних районах Рівненської області: Сарненському, Володимирецькому, Дубровицькому, Рокитненському та Зарічненському. Саме на цих територіях видобувають сонячний камінь. Штаб очолює начальник управління превентивної діяльності головного управління Нацполіції на Рівненщині, підполковник поліції Руслан Стрельбіцький. Допомагають 100 бійців Національної гвардії, які охороняють на 6 стаціонарних постах родовища бурштину-сирцю. Разом із нашими працівниками чергує ще 30 спецпризначенців із Миколаєва та Полтави, співробітники патрульної поліції з Чернівців та Тернополя. Завдяки цьому ситуація нормалізувалася, але майже щодня ще вилучаємо 3—5 моторів. Також зафіксовано факти опору правоохоронцям. Три тижні тому ми затримали підбурювача. Щоб не взяли його під варту, місцеві жителі перекривали трасу, вимагали звільнення… З початку 2017 року тільки на території Сарненського району зареєстровано 119 фактів незаконного видобутку бурштину. Вилучено 33 кілограми янтарю, 16 мотопомп та 6 автомобілів.



– Чому досі не ухвалено закон, який би регулював старательський промисел? – дивується.



На думку майора Богатирьова, проблему нелегального промислу сонячного каменю терміново необхідно вирішувати на законодавчому рівні. Він наводить простий приклад – у Кримінальному кодексі є стаття 240 про незаконний видобуток янтарю, що передбачає максимальний штраф 8 тисяч гривень. Смішна сума для бурштинокопача.
— Чому досі не ухвалено закон, який би регулював старательський промисел? – дивується.
У мене немає відповіді на запитання офіцера. Я також не розумію чому.
Тим часом поліцейський розповідає, що нещодавно в Сарни приїжджали телевізійні журналісти з Норвегії, що знімають документальний фільм про українські реалії. Скандинавські гості цікавилися технологічним процесом: яким чином відбувається видобуток, для чого потрібні мотопомпи та пожежні рукави. Сарненські правоохоронці показували іноземцям конфісковану техніку, возили на місця нелегального промислу в урочище Гальбин. Гості з далекої північної країни так і не зрозуміли, чому ми такі бідні, маючи такі багаті надра.



Скільки було би грошей, якби продати ці генератори?



Свіжий «улов» правоохоронців.


Фото Олександра ДУРМАНЕНКА.

Telegram Channel