Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Футбольна казка від «Стира» зі Старого Чорторийська триває…

Волинь-нова

Футбольна казка від «Стира» зі Старого Чорторийська триває…

Аматорська «команда з села» продовжує «на голому ентузіазмі» здобувати трофеї

Сергій ХОМІНСЬКИЙ


Попри свою видовищність, до нігтика на мізинці комерціалізований сучасний футбол на багатьох наганяє відверту нудьгу. Адже хочеться, щоб гравці повністю віддавалися грі. І не за більшу зарплатню у новому контракті, а за честь клубної емблеми. І за своїх уболівальників. На превеликий жаль, побачити нині таке — надзвичайна «екзотика». На щастя, вона таки не перевелася — зокрема, й на рідній Волині! Самобутній «Стир» зі Старого Чорторийська Маневицького району — клуб, який упродовж другого сезону поспіль дивує чи не більше за мадридський «Реал» або ж каталонську «Барселону». Але іспанські гранди демонструють футбольні дива на європейській арені, маючи для цього все. Натомість чорторийські хлопці творять чи не більші дива на регіональній арені всупереч обставинам. Минулоріч вони вразили футбольну громадськість, сенсаційно вигравши Кубок Волинської області і Суперкубок Волині. А минулих вихідних здобули і свій перший «міжобласний» трофей (на фото), перемігши на престижному Меморіалі Віктора Завацького!



Наші суперники по фіналу фактично є професіоналами. Адже одержують щомісячну зарплатню 15 – 20 тисяч гривень.



«Меморіал Завацького» — це турнір пам’яті відомого професора, доктора біологічних наук і, звісно, відданого шанувальника футболу Віктора Івановича Завацького. Традиційно у ньому беруть участь чотири команди з Рівненської та Волинської областей. А саме — переможці обласних чемпіонатів і володарі кубків області. Проте усі 12 (!) попередніх турнірів вигравали саме рівняни. Мабуть, і цього разу було б так, якби ж не той «Стир» зі Старого Чорторийська!
У півфіналі (турнір проходив у селі Піддубці Луцького району) чорторийці здолали ФК «Малинськ» — 2:1. Тоді як в іншому півфінальному матчі чемпіон Волині луцький «ЛСТМ №536» поступився
«ОДЕКу» з Оржева — 0:2. На жаль, «сантехмонтажівці» поступилися ФК «Малинськ» 0:1 і в матчі за 3-тє місце.
Тож у фінальній битві зустрілися багаторазовий чемпіон і володар Кубка Рівненщини, володар Кубка України серед аматорів «ОДЕК» та, здавалося б, скромний волинський «Стир» (про недооцінку суперника говорить хоча б те, що на деяких рівненських сайтах «вискочок»-стирян назвали… ФК «Чорторийськ»).
Команда з Оржева таки володіла ініціативою. Проте нульовий рахунок тримався аж до 80-ї хвилини. Та все ж оржівці забили… Динамічна і справді красива комбінація завершилася голом у виконанні Павла Таргонія — такого собі Златана Ібрагімовича «рівненського розливу» (якщо говорити про фізичні параметри і трохи нахабну манеру гри).
Здавалося б, справу зроблено — вболівальникам «ОДЕКа» можна бігти в магазин за шампанським (а дехто, певно, і побіг)… Та чорторийці були іншої думки!
За п’ять хвилин до кінця основного часу вони «вигризли» м’яча в центральному колі (після того, як його ввів у гру воротар суперника Юрій Кособуцький). Відразу навісили вперед, де Володимир Коваль вправно перекинув того ж Кособуцького, який необачно кинувся на перехоплення — 1:1! До речі, Володимир є автором усіх трьох голів своєї команди на турнірі.
Серія пенальті (екстра-тайми не були передбачені регламентом) була довгою і нервовою. Після 9 ударів кожної з команд рахунок 7:7!
Далі «Стир» забиває — рахунок у серії стає 8:7! І тут починається щось неймовірне! М’яч… вперто не хоче стояти «на точці» під час виконання 11-метрового гравцем «ОДЕКа». Тільки той починає розбігатися — «круглий»… починає котитися! Чи то вітер засильний, чи то поле «закриве»… Воротар «Стира» Владислав Сніжко увесь цей час не втомлюється «розминатися», активно рухаючись у рамці.
Зрештою таки вдається пробити пенальті, та ще й як! М’яч летить мало не в самісіньку дев’ятку — такі удари не брали ані Олександр Шовковський, ані Джанлуїджі Буффон, ані Ікер Касільяс… А Владислав Сніжко — взяв!!!
Тож першим ділом гравці «Стира» цілком заслужено попідкидали у повітря свого голкіпера! А 13-й «Кубок Завацького» вперше у своїй історії їде на Волинь — до старовинного Старого Чорторийська!
ЗА ВОРОТАМИ



Андрій БАЙЦИМ, головний тренер «Стира»:
– Наші суперники по фіналу фактично є професіоналами. Адже одержують щомісячну зарплатню 15 — 20 тисяч гривень. А у нас — сільські хлопці, які у вільний від повсякденної роботи час збираються поганяти м’яча. Але попри все, ми показуємо ось такі результати! І замахнулися б на більше! Якби ж нам хоч стадіон мати… Адже на Волині вистачає не те що футбольних вундеркіндів — у нас супервундеркінди є! 

Telegram Channel