Курси НБУ $ 39.22 € 42.37

Шок: кожна 10-та смерть – через куріння!

Як свідчать дані нового дослідження, куріння є причиною кожної десятої смерті у світі. Причому половина з них припадає усього на чотири країни – Китай, Індію, США і Росію

Автори дослідження застерігають, що попри кілька десятиліть політики боротьби проти тютюну, чисельність населення зростає, а, отже, зростає і кількість курців. Дослідники кажуть, що смертність може зростати і далі, оскільки тютюнові компанії агресивно рушили на нові ринки, особливо в країнах, що розвиваються.
Цю доповідь опублікували в медичному журналі «The Lancet», пише ВВС. 



2015 року щодня курили майже один мільярд людей - кожен четвертий чоловік і одна з 20-ти жінок.



"Попри більш ніж півстолітнє існування доказів шкідливого впливу тютюну на здоров'я, зараз один із чотирьох чоловіків у світі курить щодня", - сказала старший автор доповіді доктор Еммануела Гакіду. Доповідь базується на дослідженні тютюнових звичок у 195 країнах і територіях в період між 1990 і 2015 роками.
Науковці виявили, що 2015 року щодня курили майже один мільярд людей - кожен четвертий чоловік і одна з 20-ти жінок. Втім, ця кількість скоротилася порівняно з даними за 1990 рік. Тоді курили один із трьох чоловіків і одна з 12 жінок.
Однак збільшення населення означає і збільшення загальної кількості курців. А кількість смертей, пов'язаних з тютюном, з 1990 року зросла на 4,7%.
Дослідження засвідчило, що деякі країни досягли успіху в зусиллях зі зменшення кількості курців. Переважно - за рахунок поєднання високих податків, застережень на упаковках і освітніх програм. У Бразилії за 25-річний період відсоток щоденних курців знизиться з 29% до 12% серед чоловіків і з 19% до 8% серед жінок.
А от у Бангладеш, Індонезії та на Філіппінах жодних змін з 1990 по 2015 рік не відбулося. У Росії курців серед жінок побільшало на 4% впродовж цього ж періоду. Аналогічні тенденції спостерігаються і в деяких частинах Африки, кажуть автори доповіді.

Telegram Channel