Курси НБУ $ 39.60 € 42.28

Державна міграційна служба запровадила сервіс онлайн перевірки за базами недійсних документів

Новий онлайн-сервіс дозволить уникнути будь-яких зловживань у сфері обігу паспортів старого зразка

Наталія ЛЕВЧУК, головний спеціаліст по зв’язках з громадскістю та ЗМІ УДМС України у Волинській області


Днями Голова Державної міграційної служби Україні Максим Соколюк презентував новий онлайн-сервіс. Сервіс доступний на сайті міграційної служби за посиланням: nd.dmsu.gov.ua


За допомогою нового онлайн-сервісу можливо швидко та безкоштовно зробити перевірку у базах даних недійсних, викрадених або втрачених паспортів міграційної служби та МВС.



Станом на початок квітня в Україні оформлено загалом майже 500 тисяч ID-паспортів.



Як зазначив під час презентації Максим Соколюк, сервіс буде особливо корисним для громадян та організацій, які довіряють свої кошти та/або майно іншим громадянам і покликаний викорінити окремі види шахрайства за допомогою підроблених паспортів.


Найбільш відомим видом шахрайських оборудок є отримання кредитів та позик за чужими документами, у яких переклеєна фотокартка, але є і інші схеми, наприклад у взаємовідносинах орендар-орендодавець житла, прокат обладнання та інструментів тощо.


Враховуючи слабкий захист від підроблення паспортів зразка 1994 року (книжечок), з січня 2016 року в Україні запроваджено новий біометричний ID-паспорт, проте поступова заміна документів триватиме кілька років, отже новий онлайн-сервіс дозволить уникнути будь-яких зловживань у сфері обігу паспортів старого зразка.


Максим Соколюк зазначив, що на сьогодні сервіс містить інформацію про більш ніж 950 тисяч недійсних документів і оновлюється щодоби. Сервіс наразі працює у тестовому режимі і у випадку виявлення помилок у його роботі громадяни можуть інформувати міграційну службу за допомогою форми зворотного зв’язку.


Станом на початок квітня в Україні оформлено загалом майже 500 тисяч ID-паспортів, новий паспорт містить електронний чіп з даними, його неможливо підробити, окрім того ID-паспорт є зручним у користуванні та зносостійким.

Telegram Channel