Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Під Ковелем знайдено місце поховання польських вояків, які загинули у 1920 році під час війни з більшовиками?

Волинь-нова

Під Ковелем знайдено місце поховання польських вояків, які загинули у 1920 році під час війни з більшовиками?

Приналежніть останків масового поховання під Ковелем поки не встановлена

Сергій НАУМУК


Висновки можна буде зробити за результатами розкопок, розповів «Волині-новій» завідувач відділу давньої історії Волинського краєзнавчого музею Михайло Вашета. Наразі працівники ВКМ обстежили кар’єр, де, як ми вже повідомляли, знайдено чимало людських кісток, і склали акт встановлення місця масового поховання. Документ подадуть у Державну міжвідомчу комісію у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій.



Після того, як комісія надасть дозвіл на ексгумацію та перепоховання, можна буде починати розкопки.



Після того, як комісія надасть дозвіл на ексгумацію та перепоховання, можна буде починати розкопки.


— За результатами візуального обстеження можна ствердити, що йдеться про масове поховання близько 150 чоловік, — розповів Михайло Вашета. — Військової амуніції поруч з кістками не виявлено. Знайдено один військовий черевик, точно не радянський, але він не дає інформації про те, чиї останки у кар’єрі. Черепи, які екскаватор вивернув на поверхню, понищені, проте жодного кульового отвору немає. Разом з тим усі вони належать дорослим людям. Дитячих кісток не помічено. Також немає жодної гільзи. Тому виникають сумніви, що людей розстріляли у цьому місці.


Михайло Вашета висуває гіпотезу, що це могли бути останки польських солдатів, які загинули під час польсько-українсько-більшовицької війни у 1920 році. Адже окрім відсутності гільз на похованні і кульових отворів у черепах, що дуже характерно для розстрілів, відсутності дитячих кісток (тоді можна говорити про мирних жителів), є ще один фактор.


Поруч з кар’єром знаходиться польське кладовище, де поховані загиблі у 1920 році. Михайло Вашета припустив, що це символічне кладовище, бо воно має правильну прямокутну форму і розташоване на штучному високому насипі. Прізвищ на хрестах немає. Цілком можливо, що знайдені останки — це рештки братської могили поляків. Пізніше місце могли локалізувати не зовсім точно і кладовище зробили на певній віддалі від неї.


Фото Олександра ПІЛЮКА.

Telegram Channel