Курси НБУ $ 39.22 € 42.37

ДРАМАТИЗМ ФУТБОЛЬНИХ ПОЄДИНКІВ

Матч "Динамо" проти "Роми", який почався надзвичайно вдало для киян, несподівано було перервано...

За іронією долі донецький „Шахтар” свій другий груповий етап Ліги чемпіонів, як і першого разу, відкривав домашнім матчем проти представника італійської серії „А”. Тоді, у сезоні 2000 – 2001 українці поступилися римському „Лаціо”, нині ж на Донеччину завітав Андрій Шевченко та „Мілан”.
Як не прикро, але знову і знову після фінального свистка пригадуються прикрі моменти міжнародних баталій наших колективів: демонструючи періодично чудову гру впродовж 70 – 80 хвилин протистояння, вони програвали дуель, пропустивши, здавалося б, з фінальним свистком нелогічний м’яч... Щось подібне трапилося і у звітному поєдинку.
Приємно було бачити, коли „Шахтар”, за плечима якого невеликий досвід ігор на євроаренах, з натхненням кинувся пресингувати суперника та створювати небезпечні моменти поблизу його воріт. Донеччани намагалися діяти швидко та раціонально, віддаючи належне командним діям та фланговим контратакам.
Взагалі стартовий відтинок зустрічі залишився за господарями: якщо вони встигли за короткий проміжок ігрового часу неодноразово потурбувати воротаря Діду, то Шевченко разом з Томасоном нагоди хоча б перевірити Яна Лаштувку не мали. А після своєрідного штилю, атаки „Мілана” стали втіленням справжнього шторму: форвард національної збірної Данії Томасон двічі міг відзначитись, але йому не пощастило. Як і в першому, так і в другому епізодах ворота „Шахтаря” залишилися „сухими” лише завдяки майстерності воротаря.
Слід відзначити, що українці нічим не поступалися екс-переможцям Ліги чемпіонів. Гра проходила доволі рівно, і якщо на боці гостей були досвід та висока індивідуальна майстерність, то гірники компенсували це своєю колективною самовіддачею та швидкими непередбачуваними, іноді надто авантюрними розіграшами. Що ж до індивідуальностей, то компліментів справедливо заслуговують Анатолій Тимощук та Звонімір Вукич.
Коли немає проблем, так ми їх самі знайдемо. Дивує, що Даріо Срна, отримавши ще у першій половині гри “гірчичник” за фол проти Кака, на початку другої зіграв рукою у спокійній ситуації та ще й перебуваючи у центрі поля... Німецький арбітр цього хорвату „дарувати” не захотів: ще одне попередження перетворилося для Даріо вилученням.
Залишившись вдесятьох, „Шахтар” все одно намагався гідно протистояти „Мілану”. Перебуваючи у більшості, італійці досить часто змушували активізуватися гірників.
Коли вже, принаймі, одне очко мало потрапити до активу українців, своє „слово сказав” непомітний до цього моменту голландський легіонер чемпіона Італії Кларенс Зеєдорф. Шевченко, отримавши м’яч поблизу штрафного господарів, переадресував його на центр партнеру по команді, чим той миттю скористався. Лаштувка парирувати цього разу не зміг...
Внаслідок травми, яку завдав головному судді матчу “Рома” - “Динамо” (Київ) Андерсу Фріске один з уболівальників римського клубу, гру перенесено. Як пізніше повідомили по стадіону в Римі, головний арбітр гри вирішив не продовжувати матч через те, що на стадіоні не дотримуються заходи безпеки. Його також підтримали асистенти арбітра та четвертий рефері. Долю цього матчу буде вирішено після того, як збереться дисциплінарний комітет УЄФА. Це відбудеться за кілька днів. На даний момент існує кілька можливих сценаріїв розвитку подій. Перший — “Ромі” зарахують технічну поразку з рахунком 0:3. Другий — матч буде перенесено на пізніший термін зі збереженням рахунку після першого тайму.
Зазначимо, що епізод з травмою рефері стався після вилучення Мексеса, який вдарив по нозі після свистка по завершенні першого тайму Верпаковскіса. За свою грубість Мексес побачив перед собою червону картку, яку намагався оскаржити в рефері. Утім, Фріске, який менш ніж за хвилину опинився в ролі потерпілого через свавілля вболівальників, був непохитним. Коли Фріск та його асистенти направлялися у роздягальню, з боку східної трибуни стадіону полетіла монета, яка влучила Фріску в голову, котрий відразу впав, а згодом піднявся з кров’ю на обличчі… Летіли у бік судді й порожні пляшки та інші сторонні предмети.
А шкода, що “Динамо” не дали дограти цей матч. У першій половині гри підопічні Йожефа Сабо повністю переважали своїх суперників, зумівши на 29-ій хвилині вийти вперед. За 26 метрів від воріт римської команди майстерно виконав штрафний Горан Гавранчич, який ударом влучив у поперечину, від якої м’яч влетів у ворота. Щоправда, перед цим було ще кілька моментів, коли рахунок міг збільшитися у бік гостей принаймні удвічі. На 12-ій хвилині активний Клебер віддав пас Верпаковскісу, удар якого головою з трьох метрів прийшовся поруч зі стійкою.
Взагалі, у першій 45-хвилинці перевага киян була вражаючою і “Динамо” переважало італійську команду в усіх компонентах гри. Ближче до завершення 20-ої хвилини зустрічі небезпечно здалеку бив Рінкон, але м’яч пройшов над поперечиною. На 27-ій хвилині ще одна стрімка атака гостей закінчилася ударом Клебера, проте й цього разу італійцям пощастило — м’яч пролетів поруч із стійкою.
За весь перший тайм гравці “Роми” лише одного разу влучили у площину воріт Шовковського. Динамівці ж мали забивати більше, ніж один м’яч. На 36-ій хвилині черговий рейд Гіоане та Гусєва з правого флангу “знайшов” Рінкона, але бразилець, опинившись віч-на-віч з воротарем, не зумів переграти Пеліццолі. Не менш реальний шанс мав й Леко, але його удар з-за меж штрафного майданчика кінчиками пальців дістав голкіпер.
Далі було все що завгодно, але не футбол. Удар по ногах Верпаковскіса, намагання Рінкона помститися Мексесу за одноклубника, Шовковський в ролі миротворця, що не давав футболістам обох команд вчинити бійку, а далі сам інцидент. Нині ж можна зробити висновок, що в деякій мірі гравці “Роми” самі провокували вболівальників на такі дії. Після голу Гавранчича італійці постійно висловлювали невдоволення діями арбітра, що також не могло не позначитися на поведінці уболівальників команди. Хоча такого завершення не бажав ніхто. Після більш ніж 50-хвилинної перерви було вирішено другий тайм не розпочинати. Отже, свої висновки вже в найближчі день-два зробить дисциплінарний комітет УЄФА.
Василь ЧЕРНЯК,
Роман ФЛІШАРОВСЬКИЙ.
Telegram Channel