Курси НБУ $ 39.30 € 42.31

Відходи зі Львова приймуть 20 міст Львівської області

20 міст області погодилися приймати ТПВ на свої полігони протягом двох років

Відходи зі Львова упродовж двох найближчих років прийматимуть полігони 20 міст області. Відповідний меморандум підписали сьогодні у Львові керівники Львівських обладміністрації, облради, міськради та міські голови 20 міст Львівської області. Як повідомив журналістам голова Львівської обладміністрації Олег Синютка, після підписання меморандуму влада Львова та кожного з міст-підписантів має скласти договір, в якому буде зазначено конкретну кількість відходів, яку місто прийматиме протягом двох років, пише Інтерфакс-Україна.



Загальна сума фінансування для 20 міст на 2017-2018 рр. становить 207,5 млн грн.



Зі свого боку Львів бере на себе низку зобов'язань виділити фінансування і для роботи полігону, і для вирішення певних соціальних проблем у містах. Крім того, фінансувати рекультивацію полігонів будуть із коштів обласного бюджету.


За словами О.Синютки, підписання прямих договорів очікується протягом двох тижнів після підписання меморандуму.


У свою чергу перший заступник голови Львівської обласної ради Андрій Білоус розповів, що в обласному бюджеті акумульовано 30 млн грн, які буде виділено на облаштування та впорядкування роботи полігонів тих міст, які прийматимуть відходи зі Львова. "Також влада Львова погодилася виділити на поточний рік 70 млн грн і на потреби полігонів, і для вирішення деяких соціальних завдань міст", - сказав він.


У тексті меморандуму зазначено, що загальна сума фінансування для 20 міст на 2017-2018 рр. становить 207,5 млн грн.



Очікується, що найбільші обсяги зможуть прийняти Новояворівськ (80 т), Самбір (70 т), Миколаїв (60 т), Дрогобич (50 т), Стрий і Червоноград (по 40 т).



Водночас, згідно з меморандумом, прогнозується, що обсяг відходів, які щодня вивозять зі Львова, становить 580 куб м. Очікується, що найбільші обсяги зможуть прийняти Новояворівськ (80 т), Самбір (70 т), Миколаїв (60 т), Дрогобич (50 т), Стрий і Червоноград (по 40 т).


Як повідомлялося, львівський міський полігон твердих побутових відходів у Грибовичах закрили після пожежі та сміттєвого зсуву наприкінці травня 2016 року. Під завалами загинули три пожежники, тіло зниклого еколога досі не знайдено. За фактом пожежі та загибелі людей було відкрито кримінальне провадження. Ще одне провадження відкрили за фактом службової недбалості посадових осіб Львівської міськради.


Протягом 11 місяців відходи зі Львова вивозили і на полігони області, і по всій Україні. Кілька разів у міської влади і перевізників сміття виникали проблеми з вивезенням відходів. За словами міського голови Львова Андрія Садового, вивезення сміття блокувалося за вказівкою неназваних ним високих чиновників із Києва для того, щоб змусити парламентську фракцію "Самопоміч" брати участь у потрібних для керівництва країни голосуваннях.


Водночас О.Синютка заявив, що керівництво Львова так і не змогло надати підтверджень слів про блокаду вивезення відходів зі Львова.

Telegram Channel