Курси НБУ $ 39.23 € 42.44

Порошенко: вкрадені режимом Януковича гроші підуть на армію і соцзахист

Президент України Петро Порошенко заявляє, що вкрадені режимом екс-президента Віктора Януковича кошти підуть на відновлення боєздатності українського війська, а також на соціальний захист людей

Як повідомляє «Радіо Свобода» із посиланням на прес-службу голови держави, 28 квітня Порошенко провів нараду з генеральним прокурором Юрієм Луценком і секретарем Ради національної безпеки і оборони Олександром Турчиновим щодо конфіскації до державного бюджету України близько 40 мільярдів гривень (близько 1,4 мільярда доларів) коштів Януковича і його команди.



Соціальну підтримку мають отримати і найменш захищенні верстви населення. Кошти, за його словами, мають бути спрямовані також на розбудову сільської медицини, інфраструктурних проектів.



«Я, як президент, звернусь до парламенту, уряд внесе відповідні пропозиції також. І парламентська коаліція, народні депутати приймуть надзвичайно важливе рішення, в першу чергу, про укріплення обороноздатності нашої держави», – цитує Порошенкайого прес-служба.


За словами президента, йдеться про підтримку заводів із виробництва боєприпасів, а також про засоби новітньої радіоелектронної боротьби, контрбатарейні радари, новітнє сучасне озброєння для модернізації сухопутних військ України, оснащення, будівництво гуртожитків для контрактників і військових готелів для офіцерів на території кожної частини.


Петро Порошенко додав, що соціальну підтримку мають отримати і найменш захищенні верстви населення. Кошти, за його словами, мають бути спрямовані також на розбудову сільської медицини, інфраструктурних проектів. «Але наголошую на тому, що ці кошти не мають бути проїдені. Це мають бути інвестиції у майбутнє України. Думаю, що наші шановні парламентарі мене почують», – сказав президент.


Раніше сьогодні генпрокурор і секретар РНБО повідомили, що державний банк «Ощадбанк» розпочав процедуру спецконфіскації грошей на суму близько 1,5 мільярда доларів, які належали колишньому президентові України Віктору Януковичу та його оточенню.


Луценко і Турчинов заявили, що вступило в дію відповідне рішення суду.


«З огляду на те, що так і не змогла Верховна Рада України ухвалити це рішення, хочу подякувати Генеральній прокуратурі, особисто генеральному прокурору України Юрію Луценку, що вони без зайвого піару професійно відпрацювали справу і отримали не просто рішення про попередню конфіскацію, а вирок суду, остаточне рішення щодо зарахування цих коштів на рахунки Державного казначейства – до державного бюджету України», – заявив Олександр Турчинов.


Інформації про те, в рамках якої справи, в якому суді проходив процес, коли і ким було винесено відповідне рішення, наразі немає.


Питання про повернення конфіскованих коштів у бюджет обговорюється з 2014 року.


Антикорупційні активісти раніше заявили, що за 2015–2016 роки до державного бюджету вдалося повернути 1% від запланованої суми активів, привласнених корупційними методами.

Telegram Channel