Курси НБУ $ 39.60 € 42.28

ДО СУСІДІВ — ЯК ДО ДРУЗІВ

Минулої суботи чисельна делегація депутатів обласної ради на чолі з її головою Василем Дмитруком та його заступником Василем Струком на запрошення сеймику Люблінського воєводства здійснила поїздку до польських сусідів за Бугом...

Минулої суботи чисельна делегація депутатів обласної ради на чолі з її головою Василем Дмитруком та його заступником Василем Струком на запрошення сеймику Люблінського воєводства здійснила поїздку до польських сусідів за Бугом. Цього дня у старовинному замку Любліна відбулася урочиста сесія з нагоди 530-річчя утворення Люблінського воєводства.
У складі делегації були також журналісти “Волині” — головний редактор газети Степан Сачук і автор цих нотаток.


ВЛАСКОР ‘ВОЛИНІ’ У РОЛІ ЕКСКУРСОВОДА
Після проходження формальностей на автопереході “Ягодин” з перших кроків на польській землі ми одразу ж відчули добру ауру теплої приязні, яку створив власний кореспондент “Волині” у Любліні Анджей Вавринюк. Він працює заступником директора департаменту закордонної співпраці і підприємництва в маршалковському уряді воєводства. За дорученням маршалка Анджей зустрічав волинську делегацію на кордоні.
Наш колега запропонував себе на роль екскурсовода і зі свого легковика перейшов у наш автобус. Чесно зізнавшись, що дуже хвилюється, говорив то українською, то російською, то польською мовами, але всі його добре розуміли. Анджей має широкі інтелектуальні пізнання з історії, географії, культури, політики, соціальної та багатьох інших сфер сучасного життя. До того ж володіє щирістю спілкування і тонким почуттям гумору. Розповідь про серйозне пересипав навіть доречними анекдотами.
Ось хоча б один із них. Коли хтось з депутатів попросив нашого гіда викласти його розуміння демократії, він посміхнувся і відповів:
– Знаєте, коли моя дружина Ядвіга захоче вранці випити чай — вона п’є чай. А я хочу кави, але п’ю чай.
Та повернемось до серйозного, до історичної події, з оказії якої і була депутатська поїздка за кордон. У 1474 році (конкретної дати в документах не збереглося) король Казімєж Ягелончик своїм указом створив на польській землі нове воєводство. Тоді воно займало територію 10,7 тисячі квадратних кілометрів. Тепер, до речі, майже в два з половиною раза більше з населенням два мільйони чоловік.
Люблінське воєводство — одне з самобутніх і перспективних у Польщі. Воно налагодило ділові, економічні зв’язки з регіонами Голландії, Швеції, Австрії, Угорщини Франції, Іспанії, Італії, Єгипту, Китаю. Партнерські стосунки добросусідського співробітництва Люблін має з Україною — Львівською, Луганською, Одеською і, звісно, нашою областями. Анджей наголосив, що у міжнародній співпраці Волині надається пріоритет.
Ще по дорозі до Холма наш всезнаючий гід встиг багато чого розповісти: про структуру місцевого самоврядування, хто і скільки в Польщі заробляє, про ціни в магазинах і на ринках, проблеми безробіття та збуту продукції фермерів-рольніків.
У Жовтанцях на околиці Холма мали нагоду побачити “царське село” з вишуканими особняками тутешніх багатих, знатних людей. Отже, “царські села” є не лише на Волині. А ще у Жовтанцях побували на компактній броварні Луціяна Ягелла, відомого в Польщі виробника пива. Звісно, й ми скуштували цього смачного пінистого напою.
У Любліні волинська делегація відвідала виставку сучасних будівельних матеріалів і побутових товарів, здійснила пішу екскурсію древніми вулицями та старовинним замком, де й відбулася головна урочистість.
СЕСІЯ РОЗПОЧАЛАСЯ ІЗ ПОЛОНЕЗУ
У просторому залі, на стінах якого експонуються шедеври живопису, зібралося понад 350 чоловік. Усі тепло вітають струнний оркестр Люблінської філармонії. Лине ніжна мелодія полонезу, потім оркестр виконав два класичні симфонічні твори. Ось так незвично невеликим концертом розпочалася урочиста сесія, яку вів віце-голова сеймику Славомір Сосновскі. З короткою промовою перед учасниками ювілейного засідання виступив маршалок Люблінського воєводства Генрік Макаревіч. Про історію утворення і розвиток воєводства розповів люблінський професор історії Рішард Щиголь, а його колега, професор Кжиштоф Скупєнскі цікаво і наглядно ознайомив присутніх з основними символами і геральдикою органів самоврядування.
Тоді розпочалися вітання. Першому надали слово Василю Дмитруку. Він нагадав пам’ятний факт: Польща першою серед інших держав визнала незалежність України уже наступного дня після її проголошення. Василь Павлович розповів про тісні контакти і добросусідське співробітництво між Волинню і Люблінщиною в рамках Єврорегіону “Буг”, а на добру згадку від волинян передав картину Луцького замку.
За доброю традицією, господарів урочистості вітали поважні гості із сусідніх воєводств. Завершилось дійство врученням нагород лауреатам, переможцям конкурсу серед учнівської молоді.
Після невеликого почастунку вирушили до кордону. Проводжав нас знову Анджей Вавринюк. До нових зустрічей з добрими сусідами! А вона, сподіваємось, відбудеться уже цього тижня, у четвер, на урочистості в Луцьку з нагоди 65-річчя з дня виходу першого номера нашої газети.
Святослав КРЕЩУК.
Фото автора. На фото: Василь Дмитрук виступає на урочистій сесії в Любліні.
Telegram Channel