Курси НБУ $ 39.00 € 42.16
«Зупиніть завод смерті!»

Волинь-нова

«Зупиніть завод смерті!»

Вирішувати питання з ветсанзаводом міста залізничників на Волинь приїхав перший віце–прем'єр Степан Кубів

Кость ГАРБАРЧУК


Уже кілька місяців обласна влада намагається розв’язати проблему з підприємством. Це питання обговорювали на минулій сесії облради. Попередній керівник Вадим Сухонос за кілька місяців завіз 3 тисячі тонн тваринних тушок не лише з Волинської, а й із сусідніх областей. Із квітня цього року він оголошений у розшук. Звичайно, ковельчанам від цього не легше, тому й вдалися вони до акцій протесту. Активісти вже декілька днів блокують різні частини міжнародної траси навколо міста залізничників, намагаючись привернути увагу до катастрофічної ситуації.



Люди заявили: «Ми змушені вийти на дорогу, щоб нас почули!»



Люди заявили: «Ми змушені вийти на дорогу, щоб нас почули!» І їх таки почули… аж у столиці. Бо до нас приїхав перший заступник прем’єр–міністра Володимира Гройсмана.
З самого ранку ще одна група пікетувальників прибула під стіни Волинської облдержадміністрації, де понад три години тривала позапланова нарада під головуванням першого віце–прем'єра, міністра економічного розвитку і торгівлі Степана Кубіва.
Усім охочим надали слово. Київський урядовець терпляче вислухав доповіді чиновників та емоційні промови ковельчан. Більш поміркованими та розважливими були виступи керівників місцевих громад. Спочатку шукали відповідь на запитання «хто винен?», потім – «що робити?» За словами очільника виконавчої влади області Володимира Гунчика, вирішувати проблему потрібно на державному рівні та комплексно, враховуючи інтереси всіх, але в першу чергу – місцевої громади.
Врешті–решт після тривалого обговорення, в якому, крім волинських чиновників, взяли участь народний депутат Степан Івахів, столичні гості – виконувач обов’язків голови Державної екологічної інспекції України Ігор Яковлев та перший заступник голови Державної споживчої служби Андрій Жук, ухвалили протокольне рішення, яким передбачено створити довгострокову програму модернізації ДП «Укрветсанзавод». Також буде призупинено діяльність ковельської філії, а в перспективі підприємство можуть приватизувати. Нешкідливі відходи вивезуть на територію Поворського полігону. За словами Степана Кубіва, він негайно обговорить це питання з міністром оборони.
Як зазначив урядовець, така проблема не лише в Ковелі (з 18 підприємств в Україні працює лише 9 заводів), і її потрібно було вирішувати ще кілька років тому, а не чекати, поки розпочнуться акції протесту.


 

Telegram Channel