Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Не хочемо перемоги, бо залишимось голі-босі...

Волинь-нова

Не хочемо перемоги, бо залишимось голі-босі...

Скажіть, будь ласка, за яку країну, крім України, ви вболіваєте на «Євробаченні-2017»? Як оцінюєте вітчизняний «O. Torvald»? І чи можна у такій бідній державі, як наша, платити з держбюджету захмарні для переважної більшості громадян гонорари команді Джамали — понад 986 000 гривень, а Руслані — більше 394 000?


Юрій ВИННИЧУК,
письменник (м. Львів):
— Вони що там — подуріли? На книжках пройдисвіти економлять, а на естраду — гуляй, Вася!? А що, коли Джамалі заплатити не 986 тисяч гривень, а, скажімо, 286 тисяч. Вона відмовиться виступати?
У країні війна, медицина жебрацька. Але гонорари і платня окремих небожителів зашкалюють. Взагалі не розумію, навіщо платити за виступ колишнім лауреатам «Євробачення»? Не хочуть виступати безкоштовно – не треба. Інша справа, коли є спеціальні гості з-за кордону. Це би я ще зрозумів.


 



Не треба заздрити гонорарам і рахувати чужі гроші. Думаю, виступ Джамали вартує більше, ніж мільйон гривень, адже вона зробила для впізнаванності України у світі набагато вагоміший внесок.




Ірина КОНСТАНКЕВИЧ,
народний депутат України, член партії «УКРОП» (м. Луцьк):
— «Євробачення-2017» – дійсно мистецька подія. Лише треба правильно сформулювати відповідь на питання «для кого?» Вважаю, що це іміджевий захід для нашої держави і можливість заявити світові про себе через культуру і мистецтво. І тому зараз я вболіваю не за котрогось зі співаків з інших країн, а за Україну як державу, яка є організатором цьогорічного свята. Дуже хочеться, щоб рівень проведення був достойний, щоб гості поїхали з гарними враженнями. Інформація щодо видатків на проведення конкурсу мене неприємно вразила – витрати в частині зарплат неспівмірні з рівнем зарплат і доходів більшості наших співвітчизників. Якщо такі гонорари артистам прийнятні на корпоративах, комерційних заходах, то з «дірявого» державного бюджету, де не закриті більшість соціальних статей, брати такі суми – нічим не виправдана розкіш. Не кажучи вже й про інші витрати (крісла в оренду за 2 мільйони!) Все має бути співмірним і збалансованим. І без корупції… Помріємо разом!


 



Данило ПОШТАРУК,
заслужений діяч мистецтв України, директор-художній керівник Волинського обласного академічного театру ляльок (м. Луцьк):
— Я не можу сказати, якій із країн віддав би перевагу на пісенному конкурсі, однак радію з того, що на «Євробачення» не потрапила Росія. Щодо нашого гурту, то треба вірити у власні сили і перемогу, незважаючи ні на що. Заходи такого масштабу варто проводити однозначно, адже це впливає на рейтинг країни, наближає нас до Європи. Звісно, лякають витрати з держбюджету в той час, коли люди перебувають на межі бідності. Враховуючи складні економічні та політичні обставини, думаю, можна зменшити гонорари та інші грошові вкладення втричі, а то й більше.


 



Юрій ПАВЛЕНКО,
народний депутат України від «Опозиційного блоку» (м. Київ):
— Завжди вболіваю не за якусь країну, а за конкретного виконавця. На жаль, у нашої рок-групи «О. Torvald» не багато шансів на перемогу, але, думаю, все ж виступлять достойно. Це стане кроком уперед у їхній музичній кар’єрі.
Ви вважаєте, суспільство збурила інформація про гонорари Джамали та Руслани? А я не бачу нічого поганого в тому, що одним із інвесторів українських виконавців є держава, яка таким чином їх підтримує.


 



Ольга КУЛІШ,
директор філії ПАТ «НСТУ» «Волинська регіональна дирекція» (м. Луцьк):
— Щонайперше вітаю усіх нас із успішним стартом «Євробачення-2017» в Україні. Вболіватиму за тих виконавців, які найкраще покажуть у фіналі і пісню, і власну майстерність. Сподобались виступи Касі Мось із Польщі, гурту з Молдови, шведа Робіна Бенгтссона, кіпріота Ховіга. Але ще ж попереду виступи десятків інших виконавців. Тому будемо визначатися суботнього вечора. Перший півфінал «Євробачення-2017» дивилася дуже уважно, вишукуючи недоліки в організації світового шоу, про які так голосно заявляли напередодні кілька національних телеканалів. І знову переконалась, що нашим деяким ЗМІ бракує об’єктивності. Телевізійне шоу було достатньо яскравим, професійним, сучасним. І дуже добре, що українські організатори «Євробачення» вчасно відмовились від додаткового і дороговартісного ефекту «віртуальної реальності», адже й так світлових ефектів було вдосталь. А для бюджету – економія в десятки мільйонів гривень. З такої економії не гріх виплатити і гонорар українським виконавцям загальною сумою десь у півтора мільйона гривень. Вважаю, що і Джамала, і Руслана мають право отримати високий разовий гонорар за свій талант і за свою працю, увінчану високими здобутками української культури. А от чи мають право на багатомільйонні щорічні зарплати деякі наші службовці?


 



Шалені витрати на організацію заходу – «бенкет під час чуми». Змонтована сцена дуже дорога, але вона розбереться і нічого не залишиться.




Юрій ВОЙНАРОВСЬКИЙ,
віце-президент Української національної секції СІОFF, заслужений діяч мистецтв України, директор Луцького міського Палацу культури (м. Луцьк):
— Буду у фіналі вболівати за Польщу, яку представляє співачка Kasia Mos. Подобається її пісня, ніжний голос виконавиці, майстерно відзнятий відеокліп. Є гарна музика, гармонія, що дуже важливо. В інтернеті прослухав відбіркові виступи співаків. Є багато сильних виконавців — із Греції, Португалії. Вважаю, що має шанс на успіх пісня, яка запам’ятовується, дивує.
Що ж до того, чи можна отримувати такі захмарні гонорари за виступ, то скажу так: не можна. І Джамала, і Руслана захотіли занадто багато. Якби ці кошти пішли кримським татарам чи тим українцям, які залишилися на Сході без даху над головою через воєнні дії, я би ще зрозумів. Але заробляти, коли в країні йде війна, бідують люди, вважаю, неприпустимо.


 



Богдан БЕНЮК,
народний артист України (м. Київ):
— Вболівав за Грузію, тому що в них 26 травня День незалежності, а в мене – день народження. Щодо шансів української групи «О. Torvald», всі ж розуміють, що вдруге складно буде виграти, але наша команда, сподіваюся, буде мати 6 або7 місце.
Не треба заздрити гонорарам і рахувати чужі гроші. Думаю, виступ Джамали вартує більше, ніж мільйон гривень, адже вона зробила для впізнаванності України у світі набагато вагоміший внесок.


 



Євгенія СИДОРЧУК,
начальник відділу культури Камінь-Каширської райдержадміністрації (м. Камінь-Каширський):
— Такі гонорари дійсно захмарні… Ми їх ніколи не повернемо в держбюджет, навіть якщо будемо відпрацьовувати роками. Вболіватиму я не за якусь певну країну, а за гідний виступ виконавця.


 


 



Алла ОПЕЙДА,
заслужена артистка України, учасниця дуету «Душа Волині» (м. Луцьк):
— Усі конкурси не є безкоштовними – такі закони шоу-бізнесу, а тим більше – «Євробачення». Ви ж подивіться, яка гарна сцена, світло – це шикарно і у це багато вкладено! У таких конкурсах беруть участь ті, що мають щедрих спонсорів. Голосуватиму за виконавця, який вразить і голосом, і видовищем. Думаю, що у нашого учасника більші шанси серед молодіжної аудиторії, але я не дуже з цього приводу сумую, бо друге поспіль «Євробачення» нам точно не потрібне, а то залишимося голі-босі.


 



Валентин ЛИСЕНКО,
музикант (м. Володимир-Волинський):
«Євробачення» – дуже непередбачуване, і наш гурт може бути добре сприйнятий закордонними глядачами. Музичні дані останнім часом у цьому конкурсі відійшли на другий план, оцінюються яскраве шоу і спецефекти. Звісно, вболіваю за «О. Тоrvald» і бажаю їм гідно представити країну. Хлопці роблять якісну музику, хоча це не те, що я слухаю. А з приводу високих гонорарів скажу: що зробили Джамала й Руслана для нашої країни, коштує в рази дорожче – вони принесли в державу інвестиції тисяч туристів, славу й популярність. Вони – творці історії, і це не оцінити грошима. Та й гонорари не лише їм – це праця цілого колективу. Тим більше «Євробачення» ніколи не робиться в мінус. За рахунок квитків, трансляції витрати окупляться. Спілкувався в Києві з багатьма туристами з приводу організації – всім дуже подобається. Буду голосувати, мабуть, за португальського виконавця – чудовий виступ і музика.



Сергій ШТУРХЕЦЬКИЙ,
медіа–експерт (м. Рівне):
— На фестивалі є дуже цікавий італієць Франческо Габбані. Його ролик набрав 11 мільйонів переглядів. Для порівняння: це більше, ніж мають усі ролики «Океану Ельзи» разом узяті за останні 10 років. Радий був би, якби у нього щось вийшло.
Гонорари справді викликають легкий шок. З одного боку, послуги журналістів по 1 гривні, з іншого — для ведучої Тетяни Терехової 78 тисяч гривень. Можливо, це справді європейський гонорар. Але коли йдеться про державні кошти, витрати надмірні. У нас стільки фестивалів проходить на голому ентузіазмі. Думаю, якби десяту частину цих коштів дати ентузіастам, у них вийшло б не гірше. Тим більше, що виступ на такому конкурсі — це можливість ще раз заявити про себе, представити свою країну, а не просто отримати ренту за минулі заслуги.


 



Ростислав КУШНІРУК,
заслужений працівник культури України, творець аматорської хорової капели «Посвіт» (с. Княгининок Луцького району):
— Як патріот уболіваю тільки за Україну. Надіюся на перемогу нашого гурту. Великі гонорари викликають обурення — це грабіж бідного народу. Я проти такого жбурляння грошей.


 


 


 



Галина КАЖАН,
заслужена артистка України (м. Луцьк):
— Вболіватиму не за країну, а за талановиту, неординарну особистість, за промінчик, який зможе вразити. Навіть якщо співає незрозумілою мовою. Свого часу саме цим мене вразив Олександр Рибак. Про групу «О. Torvald» нічого не знаю, і оцінити її шанси на перемогу не можу.
Звісно, дивують непомірні апетити артистів. За нинішньої скрутної фінансової ситуації в державі нерозумно розкидатися народними грошима, не запитуючи в українців. Розумію, що артистам треба заробляти, але не нині. Невже вони не усвідомлюють, яка ситуація в країні? Та й Джамала, і Руслана вже отримали своє — чималі гонорари і славу на попередніх пісенних конкурсах.


 



Сергій ФОМЕНКО («Фома»),
співак, фронтмен фольк-рок-гурту «Мандри» (м. Київ):
— Я не дивлюся «Євробачення» і ніколи не дивився. Для мене це нецікавий фестиваль. Щодо гонорарів, то не сказав би, що це щось надзвичайне. Напевно, люди не розуміють, скільки коштує записати альбом, зняти кліп, показати його по телебаченню. Вартість якісного кліпу — мінімум 7 тисяч доларів, трансляція — ще зо 20 тисяч. Щоб зробити альбом із десяти пісень, необхідно 10 тисяч. Не гривень, а доларів. І так на кожному кроці. Аби про артиста чули, він мусить мати свою піар–команду, якій теж треба платити. Тому гонорари не такі захмарні, як здається. Просто у гривнях звучить страшно, і страшно, якщо порівнювати з доходами простих людей. У мене більше запитань до ведучих, аніж до артистів. Бо ведучий, який отримує мільйон на червоній доріжці — це одне, а Джамала, яка привезла фестиваль в Україну завдяки своїй перемозі і через що Україні приділено більше уваги у світі — зовсім інше.


 



В'ячеслав СУДИМА,
заслужений працівник культури України, учасник дуету «Душа Волині» (с. Рокині Луцького району):
— Пісня «О. Тоrvald» про те, що кожну хвилину треба цінувати, змістовна, але відчуваю, що Європу таким не візьмеш. Мені сподобалися виступи виконавців з Польщі та Швеції – сильні лідери. Але вражає інше… Шалені витрати на організацію заходу – «бенкет під час чуми». Змонтована сцена дуже дорога, але вона розбереться і нічого не залишиться. З приводу гонорарів: то ці гроші не лише співакам Руслані й Джамалі, а цілій команді (балет, режисура, хореографи, костюми, спецефекти). Мені здається, у час, коли в країні біда, такі патріотичні артисти, як Джамала й Руслана, однозначно би погодилися і за меншу плату виступити.


 



Андрій ОЛЕКСЮК,
бас-гітарист гурту «Фіолет» (м. Луцьк):
— Я не є палким прихильником «Євробачення», вважаю його «не форматом» для нашого гурту. Шансів в «O. Torvald», думаю, небагато. Якщо реально їх оцінювати, то зі 100 відсотків віддав би лише 30. Високі гонорари співакам — це просто знущання з країни. Хіба можна вкладати стільки грошей в облагородження території, де проходить конкурс? Хіба можна так розкрадати кошти, які були виділені на проведення шоу? І це в державі, де йде війна. На мою думку, взагалі недоцільно було проводити «Євробачення» в Україні. Нині не час для розважальних подій.


 



Вадим ВОЙТОВИЧ,
гітарист та вокаліст кавер–гурту «Рімейк» (м. Львів):
— «Євробачення» не вважаю професійним пісенним конкурсом. Подібні музичні проекти у нас давно переросли в шоу–бізнес, де оцінюються не вокальні дані, а артистизм, костюми, декорації. З–поміж усіх країн найбільше подобається Хорватія. Щодо «O. Torvald», думаю, він потрапить лише у двадцятку.
Захмарними гонорари наших співаків назвати не можу, адже в команді Джамали працює до тридцяти чоловік і витрати треба ділити на всіх. Вона принесла перемогу Україні, це данина їй за наполегливу працю. Мої друзі у Сполучених Штатах організовують концерти Святослава Вакарчука, який в Америці отримує гонорар до мільйона доларів. З іншого боку, чому не говоримо про шалені гроші, які платять українським футболістам? Декотрі з них не здатні влучити по м’ячу, але при тому їхні заробітки вражають. Ось такі наші реалії.
Бліц провели Кость ГАРБАРЧУК, Лариса ЗАНЮК, Людмила ВЛАСЮК, Євгенія СОМОВА, Сергій НАУМУК,
Олег КРИШТОФ.

Telegram Channel