Курси НБУ $ 39.60 € 42.28

СПРАВЖНІЙ МЕД ДЕШЕВИМ НЕ БУВАЄ

Та за останні роки бджільництво на Волині занепало. Ціна солодкого продукту піднялася до 40 гривень за літр...

Колись наш край славився медом та хутром. Навіть данину литовським князям платили цими товарами. Та за останні роки бджільництво на Волині занепало. Ціна солодкого продукту піднялася до 40 гривень за літр. Це пов’язано із суттєвим подорожчанням обладнання для пасіки, ліків для бджіл, цукру та його замінників, транспортування вуликів на медоносні масиви і, звісно ж, малим медозбором. В цьому році пасічники отримали лише третину минулорічного збору меду. Втім, вони вважають, що ціна нині на цей солодкий продукт реальна, така, як була років десять тому. Адже в цілому світі співвідношення цін меду і цукру становить 1:7.
На ринках Луцька є багато привозного меду з інших регіонів України, в тому числі із забруднених зон — Чорнобиля, Кривого Рогу, Донбасу та Кіровоградської області. Він, звісно, дешевший волинського. На це люди й “купуються”, беруть його для дітей. І даремно. Такий мед здоров‘я не додасть.
На Варшавському ринку поцікавився цінами на мед. За літр волинські пасічники просять 36—40 гривень. На Центральному ринку — 30 гривень. Дехто продає й дешевше. Так, один чоловік літрову банку продукту продавав за 23 гривні. Ще й “скидав” три гривні. Це мене насторожило — справжній мед дорогий. Поспілкувавшись з продавцем, я зрозумів, що до бджільництва він ніякого відношення не має. Очевидно, десь дешево купив неякісний мед і перепродує. Можливо, на ринок потрапила продукція, забракована у Німеччині.
Про цей факт розповідало Українське радіо: 50 тонн меду, поставленого з України у Німеччину, було повернуто постачальникам. Думаю, що виробник знайшов можливість продати його в Україні.
Олексій ЛЯЩУК.
м.Луцьк.
Telegram Channel