Курси НБУ $ 39.60 € 42.28

ЄПАРХІЯ МАЄ СВОЮ СИМВОЛІКУ

Минулої суботи православна церква святкувала Собор волинських святих...

Минулої суботи православна церква святкувала Собор волинських святих.
У Свято-Троїцькому кафедральному соборі відбулися служба Божа, вдячний молебень. Разом із священнослужителями та гостем волинян — єпископом Сімферопольським і Кримським Климентом — вів службу єпископ Луцький і Волинський преосвященніший Михаїл.
Після служби Божої на площі у дворі собору відбулася ще одна неординарна подія — освячення символіки Луцько-Волинської єпархії Київського патріархату — герба і прапора. Владика Михаїл, з ініціативи якого і було створено ці святині, благословив їх народження, освятив свяченою водою і підняв на щоглі прапор Луцько-Волинської єпархії. Він також освятив Державний прапор України і підняв його на щоглі. Священнослужителі і семінаристи виконали Державний гімн України та “Молитву за Україну” М.Лисенка.
Після освячення герба і прапора Луцько-Волинської єпархії відбулася прес-конференція, яку провів протоієрей, прес-секретар єпархії Віталій Собко. Отець Віталій наголосив на тому, що символіка займає вагоме місце в багатьох ланках духовного та суспільно-культурного життя. Приємно, що відроджуються добрі, давні традиції. Символічно, що саме в день святкування Собору волинських святих після копіткої кількамісячної праці було урочисто освячено герб та прапор Луцько-Волинської єпархії Київського патріархату. Це стало можливим з ініціативи преосвященнішого єпископа Михаїла. А створено герб і прапор у видавництві “Ініціал” на чолі з його директором Віктором Федосюком, членом Українського геральдичного товариства.
Віктор Федосюк розповів журналістам про роботу над символікою, про те, що було 10 різних проектів. Саме владика Михаїл та отець Віталій були керівником проекту та відповідальними за його здійснення. Вони підтримали той проект, який став гербом і прапором Луцько-Волинської єпархії.
Журналісти цікавилися, чи мають символіку інші єпархії, чи безпосередньо займається вирішенням цього питання Київський патріархат, чи у майбутньому будуть виготовлені маленькі за розміром герби і прапори єпархії, щоб їх могли придбати віруючі, та іншими питаннями, пов’язаними з символікою Української православної церкви Київського патріархату. Відповіді на запитання дали отець Віталій та Віктор Федосюк. Зокрема, отець Віталій повідомив, що символіку має єпархія в Чернігові, де теж вона створена з ініціативи єпископа Михаїла, що Київський патріархат безпосередньо не ставить питання про обов’язковість символіки кожної єпархії, бо має немало інших невирішених проблем. Дізналися журналісти й про те, що згодом єпархія матиме необхідну кількість символіки невеликої за розміром.
Віднині на щоглах біля єпархіального управління, у дворі Свято-Троїцького собору прихожани мають можливість бачити не лише Державний прапор України, а й прапор Луцько-Волинської єпархії.
Анастасія ФІЛАТЕНКО.
Telegram Channel