Курси НБУ $ 39.47 € 42.18

ЯКЩО ДІТЕЙ БІЛЬШЕ — КРЕДИТ ДЕШЕВШИЙ

Молодіжне будівництво фінансує держава

Молодіжне будівництво фінансує держава
У кінці січня минулого року в Ратному відбулась знакова подія: заступник голови обласної ради Василь Струк вручив сім кредитних угод молодим сім’ям, згідно з якими вони мали одержати квартири в кредит, котрий повертатимуть державі протягом тридцяти років. Таким чином це селище стало піонером в цій справі на Волині, бо того ж дня на будівельному об’єкті по вулиці Серпневій і розпочались роботи.
Взялись споруджувати цей шістнадцятиквартирний будинок не на голому місці, а на фундаменті, який ще більше десятка років тому заклало ремонтно-транспортне підприємство з надією звести будинок для своїх працівників. Але через фінансову скруту будівництво “заморозили”. Згодом цей об’єкт був переданий в обласну комунальну власність. Заступник голови обласної ради Василь Струк і запропонував регіональному відділенню Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву розпочати тут спорудження житла для молодих сімей.
І ось працівники райагробуду цей житловий будинок (до речі з поліпшеним плануванням) завершили. Державна комісія прийняла його, відзначивши високу якість робіт. Як повідомила головний інженер Волинського регіонального Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Тетяна Воробйова, на сьогодні вже укладено шістнадцять кредитних угод. І всі — молодіжні. До того ж усі угоди профінансовано. Чотири трикімнатних квартири — за кошти місцевого бюджету, решта дванадцять двокімнатних — за рахунок державного бюджету. Зрештою, не всім молодим сім’ям пощастило. Вийшло так, що трикімнатні квартири, будівництво яких було проплачено ще торік, значно дешевші від... двокімнатних, які профінансовано в нинішньому році. Причому, різниця в їх вартості досить-таки суттєва. Якщо, скажімо, трикімнатна, загальна площа яких від 82 до 84 квадратних метрів, обійшлась приблизно в 54 тисячі гривень, то двокімнатна, загальна площа яких від 50 до 57 квадратних метрів,— аж у 75 тисяч гривень.
Втім, плата за квартиру залежатиме й від того, скільки молода сім’я має дітей. Якщо, скажімо, не має їх, то сплачуватиме за користування кредитом три відсотки річних. Якщо є одна дитина, то ніяких відсотків платити не треба, якщо дві дитини – 25 відсотків кредиту погашає держава. А при народженні трьох і більше дітей — держава уже погашає п’ятдесят відсотків кредиту. Підраховано також, що та сім’я, яка взяла в кредит двокімнатну квартиру і має одну дитину, протягом тридцяти років щоквартально сплачуватиме в межах 580 гривень, при двох дітях — 430 гривень.
Варто зазначити, що за досить короткий час дії кредитної угоди із шістнадцяти сімей, які отримали житло в цьому фешенебельному будинку, у п’яти вже з’явилось поповнення.
Іван КАПІТУЛА.
Telegram Channel