Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Що пропустила Джамала у волинському селі Дольськ? (фото, відео)

Волинь-нова

Що пропустила Джамала у волинському селі Дольськ? (фото, відео)

У селі Дольськ Турійського району відгримів перший етнофестиваль «Єдина країна», організований переселенцями із Криму

Інна ПІЛЮК

 

Очікувана усією громадою подія перевершила очікування організаторів, а для глядачів залишилася чи не найяскравішим враженням цього літа. Ініціатор проведення етнофестивалю Валерій Поліщук на початку свята щиро подякував усім односельцям та тим, хто допомагав його готувати, і висловив сподівання, що незабаром такі дійства проходитимуть чи не в кожному селі. Він як ніхто розуміє ціну підтримки та взаємодопомоги, адже три роки тому йому, переселенцю із Криму, разом з товаришем Геннадієм Чудновцем довелося «з нуля» обживатися у далекому Дольську. Потому присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять усіх, хто віддав своє життя за свободу України.

 

 

 

На початках організатори свята планували запросити на фестиваль Джамалу (на жаль, їїї гастрольний графік не дозволив приїхати), але місцеві виконавці довели, що мають не менший талант!

Місцеве озеро, яке розташоване у межах села, навряд чи ще колись до цього часу зустрічало таку кількість гостей. Його облагороджений берег виявився ідеальним для проведення масштабного дійства. Відкрив концертну програму фестивалю уродженець Турійського району, заслужений артист естрадного мистецтва України Олександр Голощук виконанням державного гімну. А далі різнобарвним намистом розсипалися над озером яскраві художні номери: пісня-візитка про Дольськ у виконанні вчителів місцевої школи, виступи фольклорних колективів «Вишиванка» з Ковеля, «Народної криниці» з Турійська, танцювального ансамблю «Беллатрікс» з міста залізничників. Гучні оплески збирали і окремі вокалісти, і майстри гри на акордеонах. Вони вразили професійним виконанням на акордеоні всесвітньовідомих композицій. На початках організатори свята планували запросити на фестиваль Джамалу (на жаль, їїї гастрольний графік не дозволив приїхати), але місцеві виконавці довели, що мають не менший талант!

Більше десятка народних умільців представили глядачам вироби з соломи, паперу, глини, паперу, вишивані предмети інтер’єру, одягу та ін. Приїхали хто із сусідніх сіл, хто з райцентру, а хто й із Луцька. Школярка з обласного центру Богданка Барчук, неодноразова переможниця творчих конкурсів, дивувала селян об’ємним модульним орігамі.

Подбали організатори і про дозвілля наймолодших глядачів, які завітали на свято. Для них працювало ціле дитяче містечко з розвагами для будь-якої вікової категорії. Наймолодші могли скільки завгодно бавитися на батутах, надувних гірках, а старші мали можливість повправлятися у стрільбі з лука. Таку можливість надав Андрій Оніщук, депутат Володимир-Волинської районної ради. А найбільша черга утворилася біля наметів ГО «Батьківщина молода», де вправні дівчата усім бажаючим безкоштовно наносили яскравий аквагрим. Найпопулярнішими, кажуть, були зображення національної символіки. Все ж таки етнофестиваль!

А от деякі розваги стали справжньою новинкою для гостей свята. Володимир Кравчук з Ковеля представив вид спорту, яким займаються люди з особливими потребами, - бочче. Нескладні зі спортивної точки зору завдання разом з тим вимагають точності, зосередженості, чіткої координації. Чоловік уже довгий час популяризує цей вид спорту серед людей з інвалідністю.

Розваг та вражень вистачило до самого вечора. Завершилося свято молодіжною дискотекою та яскравим феєрверком.

Організатори щиро вдячні усім колективам та артистам, які відгукнулися на запрошення і взяли участь у фестивалі: вокалісткам Катерині Стичук, Каріні Левчук (Турійськ), Діані Бурковській (Дольськ), акордеоністкам Марії Гончарук та Юліані Котульській (Турійськ), Анні Ковалюк (Одеса), Христині Ващені (с. Дуліби), вокальним колективам «Лісова пісня» (Шацьк), «Жито» та «Вишиванка» (Луків), «Криниченька» (Камінь-Каширський), «Володимирські козаки» (Володимир-Волинський), «Перлина» (с. Селець), «Перевесло» (с. Свинарин), «Серпанок» (Іваничі), «Горлиця» та «Молодичка» (с. Смідин), «Горлиця» (с. Мочалки), бандуристкам Катерині Ткачук (с. Овлочин), майстрові гри на дудуті Сергію Лященку (Володимир-Волинський), клуб спортивного бального танцю «Модерн» (Ковель), дуетові «Дольські куми», тріо «Турійчаночки», колективу «Дольчани», вокальному колективу с. Перевали, молодіжному естрадному гурту «Фентезі» (Турійськ).

Окрема подяка ведучим Дмитрові Терьохіну та Юрію Лукницькому з Володимира-Волинського та спонсорам дійства - «Базі відпочинку Соминаль», підприємствам «Перлина Турії», «Волиньагро», «Ратнівський аграрій».

Фото, відео Олександра ПІЛЮКА

Telegram Channel