Курси НБУ $ 39.78 € 42.31

`ЦЕНТРАЛЬНІЙ ВИБОРЧІЙ КОМІСІЇ НЕ ДОВІРЯЄМО!`

Так заявили депутати Луцької міської ради

Так заявили депутати Луцької міської ради
Тим депутатам міської ради, котрі звикли приходити на сесію перед самим її початком, було нелегко. Довелося пробиратись через велелюдно заповнену прилеглу територію. Не менш як 10 тисяч лучан зібралося: молодь, студенти вищих та середніх навчальних закладів, працівники різних галузей, котрі своєю активною позицією підтримали акцію протесту проти попередніх результатів другого туру виборів Президента. Лучани, дізнавшись, що депутати поспішають на сесію, давали накази відстояти їх волевиявлення, захистити конституційні права громадян України.
Розбурхане море народного гніву позначилось і на активності депутатів. Вони пропонували озвучити роботу ради, щоб тисячі лучан почули її голос на захист справедливості. Один з керівників навіть здивувався: а навіщо, мовляв, озвучувати? Потім “знайшлася” інша причина — для озвучення нема технічної можливості.
Працівники міської ради заздалегідь підготували проект звернення до Президента України, Верховної Ради, ЦВК, правоохоронців і територіальної громади Луцька щодо оцінки політичної ситуації. Фракція “Наша Україна” в міській раді вирішила, що потрібно приймати не звернення, яке ні до чого, по суті, не зобов’язує, а рішення ради, в якому відзначити, що на виборах Президента України в Луцьку переконливу перемогу здобув Віктор Ющенко. Міська рада визнає високий рівень підтримки кандидата, активну позицію більшості громадян України легітимною підставою оголошення справедливого результату виборів.
Народний депутат України Володимир Бондар закликав депутатів підтримати рішення фракції “Наша Україна”.
— Як жити в державі, у якій українця позбавили права обирати свою владу? — пристрасно говорив Володимир Налькович. — Україна повстала і її ніхто не зажене назад. Україна вимагає народного Президента. Волиняни, як і вся Україна, визначились і це їх волевиявлення.
Міська рада прийняла запропоноване рішення за основу і за кожен її пункт депутати окремо голосували. Рада висловила недовіру Центральній виборчій комісії, не визнає результатів виборів Президента України на всіх тих дільницях і виборчих округах, де були виявлені масові порушення Закону “Про вибори Президента України” і не були допущені до роботи у виборчих комісіях спостерігачі або члени комісії від кандидата Віктора Ющенка. Верховній Раді поставлено вимогу захистити конституційні права громадян, ініціювати розслідування фактів фальсифікації виборів в Україні, а винних притягнути до відповідальності.
Рада звернулась до територіальної громади міста, політичних партій і громадських організацій із закликом під час проведення масових акцій підтримки Віктора Ющенка діяти в рамках чинного законодавства, не допускати провокацій і висловлювати свою волю відповідно до вимог статті 39 Конституції України. Рада закликала правоохоронні органи Луцька забезпечити надійну охорону громадського порядку під час проведення масових акцій у місті, не чинити перешкод і всіляко сприяти громадянам у реалізації їх політичних прав і свобод. Лучан, робота яких пов’язана із життєзабезпеченням міста, — охорони здоров’я, загальноосвітніх шкіл, транспорту, зв’язку, комунальних підприємств — рада закликала утриматись від страйків і брати участь у громадсько-політичних акціях у позаробочий час. За пропозицією народного депутата Володимира Бондара рішення доповнили ще таким пунктом: Луцька міська рада не виконуватиме рішень нелегітимно обраних органів влади.
Міський голова Антон Кривицький оголосив рішення ради перед велелюдним мітингом протесту. Територіальна громада одностайно підтримала рішення органу місцевого самоврядування.
Любомир ПАХОЛОК.
Telegram Channel