Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
Кому дістануться кабани…Рівненського полігону?

Волинь-нова

Кому дістануться кабани…Рівненського полігону?

Цей військовий об’єкт займає 30 тисяч гектарів, розкинувшись на теренах одразу чотирьох районів — ​Рівненського, Костопільського, Березнівського, Гощанського. Стріляють там часто, особливо останні три роки, після початку війни на Сході, проте не лише військові, а й мисливці. Майже вся територія полігону ще за часів СРСР була визнана мисливськими угіддями. Торік військова прокуратура подала до суду, аби полювання заборонили, але наткнулася на спротив. Мисливці вже двічі пікетували прокурорів з вимогою забрати позов, бо кажуть, що угіддя, тобто військовий полігон, потраплять у приватні руки

Левко ЗАБРІДНИЙ


Полюють на кабанів, зайців та пернатих 202 члени Рівненської гарнізонної організації Товариства військових мисливців та рибалок Західного регіону України. Входять до нього військові, зокрема у відставці, афганці, чорнобильці, учасники АТО. Товариство користується угіддями давно, у 2011 році отримало чергове погодження від Рівненської обласної ради на 25–літню оренду. Згадане рішення представницького органу краю військова прокуратура Рівненського гарнізону нині оскаржує.
У Господарському суді Києва, який розглядав справу у березні, військовий прокурор аргументував, що обласна рада порушила «встановлений законом порядок передачі земельних ділянок», оскільки полігон — територія Міноборони і на неї «поширюється особливий режим використання». Позов прокуратури суд задовольнив, зокрема, посилаючись на те, що облрада, надаючи мисливські угіддя в оренду, не отримувала погодження Міноборони, а лише керівництва полігону.
Обласна рада подала апеляцію. А мисливці за останній місяць уже двічі приходили пікетувати військову прокуратуру, що на вулиці Соборній у Рівному. Просили забрати позовну заяву, проте прокурори відступати не планують, бо зазначають, що полігон — не місце для полювання.



Кілька років тому військова прокуратура вже подавала аналогічний позов, але тоді всі суди програла. Цього разу суд змінив думку, зважаючи на прецедент із Яворівським полігоном.



Натомість мисливці розповідають журналістам, що подібний позов кілька років тому вже був щодо Яворівського полігону на Львівщині. Військова прокуратура тамтешні угіддя відсудила в аналогічного товариства, а за деякий час, як писали ЗМІ, вони опинилися у руках львівського олігарха Петра Димінського, який навіть встиг побудувати там будинок.
— Прокурор, який готував позов щодо мисливських угідь на Рівненському полігоні, — той же, що й фігурував у львівській справі, — стверджує Микола Мельничук, член Рівненської гарнізонної організації Товариства військових мисливців та рибалок Західного регіону України. — Такі угіддя під Рівним! Ми ж звірів кормили, дбали про територію. Голову можу покласти, що хочуть у приватні руки віддати. Але ми не поступимося, будемо продовжувати пікетувати прокуратуру. У наше товариство входять атовці, ветерани — всі люди військові. Ми все законно робимо, керівництво частини не проти нашої діяльності. Коли проходять навчання, полювання, звісно, немає, військові навіть раді, що ми є, бо охороняємо полігон також. Якщо буде приватний власник на угіддях, то братиме з мисливців, серед яких багато пенсіонерів, за дозвіл полювати чималі кошти.
У Рівненській облраді зазначають, що кілька років тому військова прокуратура вже подавала аналогічний позов, але тоді всі суди програла. Цього разу суд змінив думку, зважаючи на прецедент із Яворівським полігоном.
— Обласна рада не відбирала права постійного користування земельною ділянкою у Міноборони, на чому наполягає прокуратура, а лише надала в оренду мисливські угіддя, на яких товариство військових мисливців полювало вже давним–давно, — наголошує Богдан Гречко, начальник відділу юридичного забезпечення виконавчого апарату Рівненської облради. — Військова частина залишається користувачем цієї землі, її командир надав у 2011 році погодження на передачу в оренду мисливських угідь. Окрім того, перед голосуванням депутатів проект рішення проходив погодження Держлісу, Рівненської ОДА і т. д. Якщо військова прокуратура вважає, що потрібно було погодження Міноборони, а не командира частини, яка є користувачем земель, то це має бути питанням іншого судового позову — щодо перевищення повноважень.

Telegram Channel