Курси НБУ $ 39.79 € 42.38

А ВАША РЯБУХА МАЄ ПАСПОРТА?

Ідентифікація тварин запроваджена у багатьох країнах світу. Поштовхом до цього стали виявлені випадки «коров’ячого сказу»...

Ідентифікація тварин запроваджена у багатьох країнах світу. Поштовхом до цього стали виявлені випадки «коров’ячого сказу». А коли всі тварини будуть внесені у базу даних, то можна успішніше боротися з епідемією, оскільки легко встановити джерело виникнення хвороби.
В Україні не чекають епідемії. Державна система ідентифікації тварин у нас вводиться відповідно до Указу Президента про невідкладні заходи для забезпечення стабільної епізооетичної ситуації в Україні у зв’язку з погіршенням її в інших державах. На такий крок уряд пішов, аби не допустити занесення збудників небезпечних інфекційних хвороб тварин на територію України.
Державна система ідентифікації передбачає, що кожен власник тварини повинен мати на неї паспорт і ветеринарну картку. Поки що такі документи видаються лише на велику рогату худобу, а згодом будуть запроваджені і на інших сільськогосподарських тварин. Дані про ідентифіковану худобу внесуть у державний реєстр тварин. Щоб стимулювати власників худоби ідентифікувати її, законом України про підтримку сільського господарства передбачена державна дотація на ВРХ, коней, свиней, овець, кіз, які ідентифіковані і зареєстровані в установленому порядку.
Потреба видавати документи на тварин, які б підтверджували право власності на них, виникла давно. Згідно з Цивільним кодексом України, худоба — власність селянина і повинна охоронятися законом. Але якщо вкрадуть корову, не маючи документів на неї, повернути її не просто. Коли ж тварина буде ідентифікована, то господар зможе відразу йти до міліції чи суду. Крім того, «позаоблікові», тобто не зареєстровані в жодній базі даних корови, залишаються поза увагою ветеринарних служб. Ніхто не стежить за їх здоров’ям і не гарантує, чи безпечна продукція, яку від них отримують.
Нині в Україні майже 80 тисяч власників худоби вже отримали документи на своїх корівок. Якщо ваша Рябуха ще не має паспорта, звертайтеся до офіційного представника державного підприємства «Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин», у районах чи у його Волинську філію.
Сергій ЯНКО, керівник Волинської філії ДП «Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин».
Telegram Channel