Курси НБУ $ 39.47 € 42.18

НОВА ПРОГРАМА ’ПАРТІЇ БИКА’

«Партією бика» встигли охрестити наші мас-медіа Партію промисловців і підприємців України. Не лише за партійну емблему, на якій зображена ця могутня, сильна, роботяща і часом вперта тварина, а й через доволі солідний склад партії. До того ж її голова Анатолій Кінах півтора року очолював уряд держави. Нині він “просто Кінах”, який намагається вести свою політичну гру. Про пріоритети теперішньої діяльності обласної організації ПППУ, чергова, четверта конференція якої відбулася нещодавно, йдеться в розмові з головою облорганізації ПППУ Андрієм ЧумаЧенком.

«Партією бика» встигли охрестити наші мас-медіа Партію промисловців і підприємців України. Не лише за партійну емблему, на якій зображена ця могутня, сильна, роботяща і часом вперта тварина, а й через доволі солідний склад партії. До того ж її голова Анатолій Кінах півтора року очолював уряд держави. Нині він “просто Кінах”, який намагається вести свою політичну гру. Про пріоритети теперішньої діяльності обласної організації ПППУ, чергова, четверта конференція якої відбулася нещодавно, йдеться в розмові з головою облорганізації ПППУ Андрієм ЧумаЧенком.
— Андрію Григоровичу, чим відрізнялася ця партконференція від інших? Що на ній було особливого? Чи це було звичайне чергове зібрання ваших волинських партійців?
— Не скажу, що конференція була доленосною, як досі прийнято в нашому партполітикумі говорити, але вона була багато в чому для нас визначальною, бо торкалася головних наших партійних документів — програми і статуту. Новий статут ми прийняли у березні на третьому з’їзді партії, а на четвертому, у жовтні— листопаді, приймемо й нову програму. Стара програма в ряді положень застаріла, про це говорилося і на конференції. Життя динамічне, швидкоплинне, і деякі положення програми вже виглядають архаїчними.
— То ж яких змін зазнає програма?
— От в старій редакції програми передбачалося в найближчі роки вивести Україну в ряд розвинутих країн Європи. На жаль, наше місце там у найближчому майбутньому не передбачається. Тому члени нашої волинської парторганізації пропонували внести зміну, яка б передбачала те ж саме, але в часових рамках — у найближчі десять років. Ми вважаємо, що потрібно реально окреслити і підкреслити необхідність розвитку бізнесу в Україні. Досі це було сказано “між рядками”, загально. Вважаємо абсолютно ненормальним, що ми тупцюємося майже на місці 16 років, з квітня 1987 року, коли на Волині з’явився перший кооператив у громадському харчуванні. За цей час ми спромоглися в цьому секторі економіки виробляти до 10 відсотків продукції. У Польщі — це більше 50 відсотків, не кажу про США чи Великобританію. І ми вирішили записати, що в найближчі 10 років товарів і послуг не менше 60 відсотків повинно вироблятися у сфері бізнесу.
Партія вважає за необхідне чітко вказати, що майбутнє України за європейським вибором, за членством в ЄС і що це відповідає інтересам нашої держави. Застарілим визнано положення щодо президентсько-парламентської республіки, ми дозріли до парламентсько-президентської. Буде в програмі й ставлення до адміністративної реформи, чинна адміністративна система є вже завтрашнім днем і обтяжує бюджет. Всього пропозицій було десь так до півтора десятка.
— Чи торкалися на конференції тем політичної, конституційної реформи?
— Аякже, ці теми були і в доповіді, і у виступах делегатів, гостей, зокрема, з Києва — заступника голови партії Артема Тараненка. Пролунали навіть слова, що конституційна реформа не лише на часі, а що “суспільство вже вагітне нею”. Зазначено, що ця реформа має відбутися до президентських виборів. Щодо виборів, то вважаю, що вже в цьому році партія має визначитися, чи виставляє свого кандидата чи йде в складі блоку.
— У пресі, зокрема, в “Столичных новостях”, “Дзеркалі тижня” з’явилися матеріали, де пишеться, що після заяви чи натяків Анатолія Кінаха, що він збирається самостійно йти на вибори як кандидат, почалася його блокада на телебаченні, в пресі. І під впливом цього він відступив назад. Які настрої щодо цього в партії?
— Я знайомий з цими публікаціями. Але Анатолій Кирилович людина доволі обережна і навряд чи міг таке заявити, як йому приписували. Не вніс ясність, чи він буде виставляти свою кандидатуру, і виступ його заступника на конференції.
— Що змінилося в обласній організації між її конференціями?
— Наші лідери раніше націлювали регіони на те, що партія не обов’язково повинна бути найчисельнішою, вона повинна бути активною, інтелектуальною. Але після парламентських виборів ми відчули, що важливо не лише мати добрий якісний склад. А треба “качати біцепси”, тобто зростати чисельно. В Україні вийшли за 100 тисяч, на Волині маємо 3200 членів партії. У цьому році півтисячі чоловік в області поповнили ряди нашої партії. Приємно, що серед них молодь, жінки, дефіцит яких, образно кажучи, ми раніше відчували в наших рядах. Чисельність партії, я вірю, на Волині й далі зростатиме.
— Які акції проводила ваша партія на Волині останнім часом?
— Хоч у нас багато є вчителів, технічної інтелігенції, працівників гуманітарної сфери, все ж кістяк партії складають промисловці і підприємці. Тому ми провели кілька акцій, спрямованих на спрощення реєстрації підприємців, упорядкування дозвільної системи для підприємництва, лібералізації податкової системи. Ми говорили про це у виступах на обласних заходах, різних конференціях, на прес-конференціях. Вважаємо, що впровадження наших пропозицій дасть велику користь економіці.
Нас турбує, що зарплата волинян у 2,5 раза нижча, ніж у Києві, а серед областей ми на передостанньому місці в державі, що споживчий кошик наших краян також бідний, є порівняно високий надлишок робочої сили. Необхідно прийняти закон про регіональну політику в державі. Всі ці та подібні питання буквально волають на вирішення. І наші партійці будуть робити все, аби вони були розв’язані.
Інтерв’ю взяв
Володимир ЛИС.

Telegram Channel