Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Останній шанс отримати «живі» гроші за енергоефективність

Волинь-нова

Останній шанс отримати «живі» гроші за енергоефективність

Заяви на повернення коштів за зекономлені субсидії можна подавати до 1 листопада

Євгенія СОМОВА


Нагадаємо, що до 1 вересня українці повинні були звернутися до органів соціального захисту населення щодо монетизації заощаджених субсидій, яка є своєрідною «премією» за бережливість. Однак до цієї дати не всі отримувачі державної допомоги на оплату житлово–комунальних послуг встигли це зробити. Уряд відреагував на їхнє прохання продовжити термін прийому заяв і прийняв відповідне рішення. Отож усі, хто минулого опалювального періоду економив газ та електроенергію, які використовували для обігріву осель, мають шанс до 1 листопада цього року скористатися можливістю отримати «живі» гроші за енергоефективність, звернувшись до органів соціального захисту.



Право одержати винагороду за енергоощадність на Волині мають 52,4 тисячі родин. За відшкодуванням звернулося 47 тисяч громадян. Це 90 відсотків від загальної кількості тих, хто міг би претендувати на компенсацію за зекономлені субсидії.




Зазначимо, що монетизації підлягає економія електроенергії в еквіваленті вартості 150 кіловат та природного газу — 100 кубічних метрів за умови, що ці ресурси використовуються для опалення житла. Максимальна сума коштів, які можуть отримати громадяни, — 135 гривень за заощаджену електроенергію та 695,79 гривні — за газ. Виплата буде здійснена до грудня.
Як повідомила заступник директора департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Людмила Сірбіненко, право отримати винагороду за енергоощадність на Волині мають 53 тисячі родин. За відшкодуванням звернулося 47 тисяч громадян. Це 90 відсотків від загальної кількості тих, хто міг би претендувати на компенсацію за зекономлені субсидії. По області відшкодуванню підлягають 33,3 мільйона гривень.
Постанова Кабміну «Про внесення змін до положення про порядок призначення і надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово–комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» врегулювала й питання впливу заборгованості на рішення про перепризначення субсидії на наступний опалювальний період. За останні півроку уряд кілька разів змінював правила надання її тим, у кого є борги. Зазначимо, що субсидія не призначається на наступний період за наявності простроченої понад два місяці заборгованості, поки вона не буде погашена або укладений договір на її реструктуризацію. Але є випадки, коли громадяни оскаржують її в судовому порядку і відмовляються сплачувати та укладати договір реструктуризації. Згідно з постановою, у такому разі до винесення рішення суду вона не буде братися до уваги при перепризначенні державної допомоги на оплату житлово–комунальних послуг на новий опалювальний період.
Зауважимо, що змінять і терміни нарахування субсидій для тих, хто має індивідуальне опалення. Якщо в попередні роки опалювальний сезон, на який призначалася компенсація, тривав з 1 жовтня до 30 квітня, то тепер цей період скоротили на місяць — з 15 жовтня до 15 квітня. Раніше дату його початку і закінчення встановлювали органи місцевого самоврядування або виконавчої влади. Субсидія на опалювальний сезон нараховувалася відповідно до їхнього рішення. У 2017 — 2018 роках для користувачів централізованого опалення залишається прив’язка до нього, а тим, хто має індивідуальне опалення, державна допомога нараховуватиметься з 15 жовтня до 15 квітня. У Кабміні стверджують, що українці рідко починають обігрівати помешкання з 1 жовтня, а тому нові правила допоможуть заощадити і енергоресурси, і сімейний бюджет.

Telegram Channel