Курси НБУ $ 39.47 € 42.18

УКРАЇНЦІ В ПОРТУГАЛІЇ ПРО ПОМАРАНЧЕВУ РЕВОЛЮЦІЮ

Як мільйони українців на Батьківщині, так і тисячі українських заробітчан за кордоном стежать за подіями в Україні...

Як мільйони українців на Батьківщині, так і тисячі українських заробітчан за кордоном стежать за подіями в Україні.
Наша держава стала епіцентром доленосних подій для всієї міжнародної спільноти. Помаранчева революція, майдан Незалежності, наметові містечка займають шпальти газет та екрани телевізорів європейського читача та глядача. „Українці відбулись як народ” -стверджують іноземці. На нас звернули увагу як на самодостатню націю, здатну побудувати справжню державу. Ми піднялись у власних очах...
Нещодавно вдалося поспілкуватися з братом Іваном, який нині мешкає в Португалії. Як же відреагували на ситуацію, яка склалася, українці у Португалії? Двадцять другого листопада, як тільки стало відомо про так звану перемогу Віктора Януковича, до Лісабона під українське посольство поїхали тисячі наших заробітчан, аби висловити своє невдоволення спотворенням результатів виборів і відстояти свою громадянську позицію. Багатьом із них взагалі не вдалося проголосувати через зміни в організації голосування громадян за кордоном або ж через малу кількість виборчих бюлетенів та відсутність у списках. Апелювати будь-куди було вже пізно. Тому, почувши про такі результати виборів, люди відчули себе вже вкотре обдуреними... “рідною” владою. Проте на повторне переголосування двадцять шостого грудня вже налаштовані рішуче і впевнені у перемозі демократії.
Великі надії українські заробітчани покладають на прихід до влади Віктора Ющенка. Хотілося б зацитувати почуті слова: „Ви в Україні навіть не знаєте, що таке демократія і що таке європейський рівень життя. І просто не уявляєте, яка разюча різниця між Україною і країнами Європи. Тому відстоюйте свої права. А ми тут всі переживаємо за Україну і висилаємо допомогу страйкуючим. Адже нас багато і нас не подолати!”. З перемогою Віктора Ющенка у багатьох заробітчан зблиснув вогник надії повернутися в рідний край, повернутися до рідних, та й, зрештою, повернутися у нову демократичну Україну зі стабільним рівнем життя.
Модним став у Португалії і помаранчевий колір. Від самого початку революції громадяни України не забувають вносити в одяг і в речі щоденного вжитку жовтогарячий елемент. Дізналася також, що волиняни читають газету „Волинь” в Інтернеті, прагнучи більше довідатися про „помаранчеву революцію” на Волині. Приємно здивувало і те, що багато з них як заставку до комп’ютера використали наметове містечко у Луцьку, відшукавши його в Інтернеті.
Отож, як бачимо, патріотизму нашим співгромадянам не позичати. Хто-хто, а вони вже знають ціну нинішній владі і ціну демократії, а тому не залишаються байдужими до подій на Батьківщині.
Валентина Куць.
Telegram Channel