Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Чому протестують батьки у Млинові?

Волинь-нова

Чому протестують батьки у Млинові?

Місцева гуманітарна гімназія входить до переліку найсильніших навчальних закладів Рівненської області і нині знаходиться у приміщенні, зведеному півстоліття тому. Керівництво Млинівської ОТГ хоче переселити гімназію у будівлю школи № 3 Млинова, об’єднавши обидва заклади, аби оптимальніше використовувати кошти. Батьки — проти

Левко ЗАБРІДНИЙ



Гімназія цього року святкувала 20–ліття. Тож новину про те, що дітей наступного року збираються переселити в іншу будівлю, батьки сприйняли критично. Особливо зважаючи на факт, що цьогоріч усі здавали кошти на ремонт у класах.



Ми пропонуємо об’єднати школу і гімназію, зберігши статус останньої, її освітню програму.



— Радує, що вони стали на захист гімназії, — розповідає батько учнів 2 та 11 класів Віктор Красовський. — Думаю, нам вдасться відстояти заклад, хоч місцева влада і не збирається відступати від своїх планів. Під тиском громадськості питання зняли з розгляду минулої сесії на довивчення. Але ми боремося далі. Проходили це вже у 1990–х, коли оптимізовували дошкільну освіту. Тоді позакривали дитячі садки, тож нині дітям не вистачає місць.
Керівництво Млинівської ОТГ хоче створити робочу групу та зібрати вчителів і батьків усіх шкіл громади. А їх є 15: три — у Млинові, решта — у сусідніх селах. Забагато, вважають місцеві посадовці і наводять як приклад Радивилівську ОТГ, де всього п’ять шкіл, бо оптимізацію освіти провели раніше.
— Ми маємо отримати меншу освітню субвенцію, тож коштів не вистачатиме, — коментує селищний голова Млинівської ОТГ Дмитро Левицький. — Але у жодному разі не йдеться про закриття гімназії. Ми пропонуємо об’єднати школу і гімназію. Якщо нині вчителі гімназії успішно навчають понад 300 учнів, то що їм заважатиме ще краще навчати більше 700, але у ліпшому приміщенні? Третю школу будували у 1990–х, коли у Млинові було більше двох тисяч учнів (нині тисяча), вона розрахована на 1000 школярів, має 10 тисяч квадратів і тільки 300 учнів. А побудована як новітній заклад: широкі коридори, спортзали, басейн (він не функціонує, але ми збираємось його відновити), душі, туалети, футбольне міні–поле, великий актовий зал, хороша їдальня, де замінили кухонні плити, нові вікна, інтерактивні дошки у класах.
Ця школа виграла конкурс, щоб бути опорною, ми вирішили, що будемо залучати для неї інвестиції. Тож злиття закладів — це пряма вигода. Буде краще оснащення завдяки економії коштів, оскільки не доведеться опалювати дві школи, можна покращити і харчування дітей. А окрім того, більше грошей йтиме на школи у селах, де насправді критична ситуація. Маємо сільські заклади без туалетів всередині приміщень та з пічним опаленням.
Під час злиття школи та гімназії потраплять під скорочення їхній технічний персонал та керівний склад. Для вчителів же процес пройде, обіцяють, безболісно, бо близько 30% — люди пенсійного віку. Також частину гімназії, де навчаються 1–4 класи, повернуть під дитячий садок.
У вивільненій будівлі гімназії хочуть створити естетичний центр, який об’єднає усі заклади позашкільної освіти, що нині розкидані по селищу. Зокрема, є проблема з художньою школою, яка наразі діє на околиці Млинова, а до неї приїздять і учні з сіл.


 

Telegram Channel