Курси НБУ $ 39.22 € 42.37

Волинські пенсіонери отримуватимуть більше

З 1 жовтня мінімальний розмір пенсії за віком при повному страховому стажі становитиме 1 452 гривні, що на 140 більше, ніж раніше. Про це повідомив під час прес-конференції начальник головного управління Пенсійного фонду України в області Петро Філіпчук

Євгенія СОМОВА


Набув чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій». За словами Петра Філіпчука, він є першим кроком до відновлення соціальної справедливості.



За словами Петра Філіпчука, на фінансування пенсій у жовтні спрямовано 571,6 мільйона гривень, 83 мільйони з них піде на осучаснення. Підвищення отримають більш як 232 тисячі осіб, а це 90 відсотків волинських пенсіонерів.



Відповідно до нього у жовтні в області проведено осучаснення раніше призначених пенсій із використанням показника середньої зарплати 3 764,40 гривні (за останні три роки) та застосуванням величини оцінки року страхового стажу в розмірі одного відсотка. У зв’язку зі зміною прожиткового мінімуму провели і перерахунок доплат, надбавок та підвищень, що визначаються від цієї величини. Зокрема, пенсій за віком для непрацюючих та мінімальних шахтарям, військовим, підвищень ветеранам війни та членам їхніх сімей, жертвам нацистських переслідувань, надбавок донорам, державної соціальної допомоги на догляд інвалідів війни та ряд інших виплат.


За словами Петра Філіпчука, на фінансування пенсій у жовтні спрямовано 571,6 мільйона гривень, 83 мільйони з них піде на осучаснення. Підвищення отримають більш як 232 тисячі осіб, а це 90 відсотків волинських пенсіонерів. Не перераховуватимуть пенсії тим, кому їх виплачують за спецзаконами, — це  прокурори, судді, держслужбовці і т. д. Не стосується осучаснення і тих, хто пішов на заслужений відпочинок в останні три роки. Зазначимо, що сума підвищень буде різною. Хтось отримає 50 гривень, а хтось і більше. Так, до 100 гривень додатково матимуть 70 тисяч пенсіонерів. В основному це ті, хто достроково вийшов на пенсію чи мали неповний стаж. Від 100 гривень до 200 отримають 71 тисяча, від 200 до 500 — 42 тисячі, від 500 до 1000 — 21 тисяча осіб. Понад 1000 гривень «докинуть» 22,7 тисячі громадянам, а це 9 відсотків волинських пенсіонерів. Найбільше завдяки осучасненню отримають ті, хто мав великий страховий стаж і високу зарплату, з якої сплачувалися внески до Пенсійного фонду. В основному це особи, зайняті у гірничій галузі та всі, хто працював на виробництвах із шкідливими умовами роботи за так званими списками №№ 1, 2.  Виплати у нових, збільшених, розмірах розпочалися з 11 по 25 жовтня і будуть проводитися за двома відомостями. Зазначимо, що осучаснення відбуватиметься автоматично, за  матеріалами пенсійних справ. Тож звертатися особисто чи подавати якісь документи не потрібно.

Telegram Channel